Автобус с 40 румънски туристи е закъсал край великотърновското Вонеща вода

Снимка: Радио "Фокус" - Смолян

Велико Търново. Автобус с 40 румънски туристи е закъсал край село Вонеща вода в област Велико Търново. При тях е екип на БЧК, който им е осигурил храна и напитки. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Областната администрация. Обстановката в областта е усложнена след обилния снеговалеж. Областният управител проф. д-р Любомира Попова е в постоянна връзка с Областно пътно управление, „Пътна полиция“ и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, както и с екипите на БЧК и електроразпределителното дружество за координация и оказване на помощ.

Проходът на републиката е затворен за движение на всички превозни средства, затворени са и пътищата Полски Тръмбеш – Свищов и Павел – Совата.

За МПС над 12 тона е затворен и пътя София – Варна. Във всички общини има селища без ток поради паднали клони върху електропреносната мрежа, екипите на електроразпределителното дружество отстраняват авариите. Без ел. захранване в община Велико Търново са селата Пчелище, Церова Кория, Къпиново, Габровци, Въглевци, Пушево и Буковец.

В община Свищов без ток е село Царевец, в община Стражица без ел. захранване е с. Теменуга, в община Елена няма ток в почти всички села и част от града, в община Сухиндол без ел. захранване са селата Коевци, Горско Калугерово и Горско Косово, а в община Златарица без ток са селата Сливовица, Калайджии, Средно село и Равново.

Всички институции, имащи отношение към зимното поддържане, са в много добра координация помежду си, както и с кметовете на общини.

Почистващите фирми са изкарали цялата налична техника и работят без прекъсване от началото на снеговалежа.

Отговорните институции призовават водачите на МПС, на които им предстои неотложно пътуване, да тръгват на път само с автомобили заредени с достатъчно гориво, оборудвани за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.

Рени АТАНАСОВА