Автомагистрала „Струма“ остава затворена в района на пожара в склад за вторични суровини край Дупница (ОБЗОР)

Снимка: Община Дупница

Дупница. Автомагистрала „Струма“ остава затворена в района на пожара в склад за вторични суровини край Дупница. От огъня, възпламенил се към 18:00 часа на 13 август, са засегнати 13 колони, от които 5 сериозно, 2 ригела, 3 греди, отводнители и няколко лагера на моста. След извършените огледи от екип специалисти от Института по пътища и мостове в Агенция „Пътна инфраструктура“ и представители на строителя на съоръжението е установено, че части от моста и двете платна са силно засегнати и с оглед безопасността на движение е задължително спиране на трафика. Преди да започнат спешните аварийно-възстановителни дейности е необходимо да се направи обстойна оценка на състоянието на моста и допълнителни проучвания с цел поетапното възстановяване на движението.

В сряда кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев даде пресконференция на мястото на инцидента, на която заяви, че всичко в техните правомощията е направено по казуса с обекта за вторични суровини в района на града. Той добави, че още на 2 април 2018 година е алармирал с писмо АПИ, че на територията на общината, фирма реализира отпадъци върху имоти, попадащи под надлез на автомагистрала. В сигнала той е заявил също, че натрупването на отпадъци е предпоставка за създаване на пожароопасност. Кметът инж. Чимев коментира, че е сигнализирал с друго писмо до РИОСВ-Перник от месец юни миналата година за тази „бомба със закъснител“. Той посочи, че се водят дела с ползвателя на имотите, които не са негова собственост. Издали са му и актове, някои от които той обжалва.

По-късно на същото място изказване пред медиите направи и инж. Юлияна Божилова, директор на Областно пътно управление – Кюстендил, която заяви, че съоръжението ще остане затворено докато не бъде изцяло обезопасено.

При оглед на строителството на новия участък от АМ „Хемус“ между Буховци и п.в. Белокопитово премиерът Бойко Борисов каза, че много бързо ще бъдат отстранени щетите от пожара на АМ „Струма“. Той подчерта, че хората, които са разрешили да се строи незаконно в района ще понесат отговорност.

От своя страна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който бе заедно с министър-председателят, каза за самото сметище, че според получената информация, част от съоръжението за третиране на отпадъци е разрешено от РИОСВ, част от него е неразрешено, т.е. капацитетът е бил изчерпан, по думите на самия собственик, като той е започнал да депонира нерегламентирано. Според Нанков общината не се е погрижила, има сигнали от зам .- областен управител, от кмета до РИОСВ, сигнализирани са съответните институции.

До отваряне на автомагистрала „Струма“ в района на инцидента преминаването се пренасочва по обходен маршрут от п. в. „Дупница“ по път I-1 (E-79) до п. в. „Бобошево“ на АМ „Струма“ и обратно. Участъкът е сигнализиран с необходимите пътни знаци.

Междувременно от Агенция „Пътна инфраструктура“ обявиха, че внасят сигнал в прокуратурата срещу собственика на предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини. Образувано е и досъдебно производство.

До 24.00 часа на 14 август в сила остава обявеното частично бедствено положение в Община Дупница, като освен щети по автомагистрала „Струма“ заради пожара са изпепелени хиляди декари ниска растителност и лозя в землищата на няколко села. Няма данни за замърсяване на въздуха.

Ливия НИНОВА