АГ-отделението в Поморие вече разполага с апарат за опазване репродуктивното здраве на жените

Бургас. В Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ Поморие вчера бе доставено и монтирано модерно видеоендоскопско оборудване с апарати и инструменти за диагностична, оперативна и офисна хистероскопия. Това съобщиха от пресцентъра на Община Поморие. Апаратурата притежава необходимите лицензи и отговаря на всички законови и технически изисквания. Тя е на стойност 143 520 лв. и бе закупена със средства от Община Поморие за нуждите на местната многопрофилна болница.

„Щастлив съм, че успяхме да отделим средства за закупуването на това ценно медицинско оборудване. Така осигурихме още една грижа на високо ниво с диагностични и терапевтични функции. Вярвам, че тя ще допринесе не само за репродуктивното здраве, но и за здравето и спокойствието на жените във всяка възраст”, коментира кметът Иван Алексиев.

Завеждащият АГ-отделението д-р Матей Попов обясни, че апаратът дава възможност за директен оглед на кухината на матката, което от една страна спомага за по-бързо откриване на патологични процеси (като полипи, тумори, сраствания или други проблеми, възникнали след цезарово сечение и отстраняване на миоми например), а от друга страна спомага за по-лесното откриване на причините за стерилитет, онкологични заболявания или доброкачествени образувания.

„Видеоендоскопското оборудване ни позволява да погледнем, да открием измененията в матката и да поставим точна диагноза на нашите пациентки – нещо, което до сега нямаше как да бъде извършвано в нашата болница. С допълнителните приставки за хистерорезекция може да правим много добре прецизирани вътрекухинни операции, при които се отстраняват конкретни материали само от точно определено място, без да се увреждат репродуктивните органи на жената и при минимални травматични последствия”, обясни още д-р Попов.

Веднага след монтажа и пускането в експлоатация, техническите лица запознаха екипа на АГ-отделението с начините на работа с новия апарат.