Адвокат Емануил Йорданов: В дейността си като ръководител на Специализираната прокуратура, прокурор Иван Гешев нарушаваше презумцията за невиновност  

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Емануил Йорданов, адвокат, бивш министър на вътрешните работи, в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: В очаквания сме на новия главен обвинител на Републиката. Много въпроси изплуваха покрай кандидатурата на прокурор Иван Гешев, като например защо нямаше състезание за главен прокурор на Републиката? Тези и още теми в тази област ще коментираме с адвокат Емануил Йорданов, който е и бивш вътрешен министър. Добър ден, г-н Йорданов.

Емануил Йорданов: Добър ден.

Водещ: Как приема адвокатската колегия и в частност вие, като практикуващ адвокат тази една-единствена кандидатура за главен прокурор на Републиката на прокурор Иван Гешев?

Емануил Йорданов: То е видно – приема се негативно.

Водещ: Защо?

Емануил Йорданов: Приема се негативно заради цялостното поведение на прокурор Гешев до този момент, който не показва някакво особено уважение към закона.

Водещ: Самият прокурор Гешев  казва, че той изпълнява стриктно своите задължения като прокурор, и като оглавяващ спецпрокуратурата до сега, и именно затова в някои среди не се харесва.

Емануил Йорданов: Малко съм скептичен към тази стриктност, защото мисля че в дейността на прокурора Гешев първо можем да говорим за нарушение на Конституцията, и по-конкретно за презумпцията за невиновност. Не може в момент, в който се задържа едно лице, при положение, че то още не е привлечено като обвиняемо, цялата прокуратура да се изсипе пред медиите и да обяснява какъв страшен престъпник е заловен. Освен това, НПК  предвижда равнопоставеност на страните в процеса. И аз бих искал много да чуя прокурор Гешев как би обяснил подобна равнопоставеност – обвиняемият е задържан, срещу него се дават поредица от интервюта, а защитниците му дори не могат да видят на базата на какви доказателства този човек е обвинен.

Водещ: Можете ли да влезете в конкретика?

Емануил Йорданов: Припомнете си делото „Иванчева“. Там в центъра на София се задържат две жени, като при задържането участват служители на орган, който няма никаква компетентност по отношение на досъдебното производство. И това е нарушение на закона. Самият Гешев няма никакво пряко отношение към производството и няма защо да се разхожда с ръце в джобовете по платното и да се разсейва около задържаните лица. И тогава, ако си спомняте, той каза: „Светнали като коледни елхи“. Всичко хубаво, но заключението на вещите лица показва, че светенето е твърде ограничено. И ако това е представата на колегата Гешев за коледна елха, очевидно е имал бедно детство и елхата у тях е била доста оскъдна.

Водещ: Сега да ви върна към последния случай от тази сутрин и арест на собственика на „ТАД груп“ Иван Тодоров, който е обвинен в подбуждане на кибертероризъм. Тази сутрин той беше задържан на летището от „Гранична полиция“. Как гледате вие като адвокат на този случай: първо беше задържан младежът, който работи във фирмата, след това беше пуснат под парична гаранция, след това бяха привлечени като обвиняеми и собственикът на фирмата, и прекият му началник. Дали има достатъчно доказателства най-общо казано, за да бъдат задържани тези хора и обвинявани в кибертероризъм?

Емануил Йорданов: За да пуснат младежа под гаранция, това ме кара да мисля, че съвсем нямат доказателства. И всичко, което се говори, е илюстрация на това, за което говорихме преди малко.

Водещ: Но все пак имаше и повторно задържане, да направим и тази уговорка.

Емануил Йорданов: Много дълго може да се говори по темата за задържането. Нашите прокурори в момента приемат задържането като някакво универсално решение на всички проблеми в наказателния процес. За тях най-важното нещо е обвиняемият да е задържан. Има ли защо, няма ли защо – това няма някакво особено значение. Важното е той да бъде задържан, по този начин да бъде притиснат да се признае за виновен, съответно да се постигне някакво споразумение, включително за целта се използват и адвокати, които са срам за професията. Наскоро една  колежка беше казала в съдебно заседание: „Аз съм адвокат на прокуратурата“. Няма как да си адвокат на прокуратурата, ти трябва да си адвокат на обвиняемия и съответно да защитаваш неговите права. А за съжаление има колеги, които още когато отидат на досъдебното производството, без да са се запознали с делото, без да знаят какви доказателства са събрани, съветват клиентите си да постигнат споразумение с прокурора, и така делото да приключи. Само че това няма нищо общо с адвокатската професия.

Водещ: Според вас как се стигна до това да имаме само една кандидатура за главен прокурор? Единодушно прокурорската колегия определи прокурор Иван Гешев, в същото време така категорично правосъдният министър Данаил Кирилов каза, че няма да предлага друга номинация. Очаквано ле беше това и как въобще се стигна до такава ситуация?

Емануил Йорданов: Разбира се, че беше очаквано. Нека да си припомним култовият израз „Ти си го избра“. Този израз възкръсна и мисля, че повече обяснения не са необходими.

Водещ: Прокурорската колегия също така гласува с пълно единодушие и кандидатурата на прокурор Димитър Петров  за ръководител на спецпрокуратурата. И това ли беше очаквано и не са ли прекалено единодушни напоследък прокурорите в България?

Емануил Йорданов: Очевидно в българската прокуратура всичко е безспорно в момента и може да се радваме на някакво единодушие.

Водещ: Смятате ли, че тази политика е на някакв следване на румънския модел на правосъдие?

Емануил Йорданов: Според мен, румънският модел на правосъдие няма нищо общо с правосъдието. Имал съм възможност да видя какво се прави там в редица производства, свързани с европейски заповеди за арест, издадени от Румъния. Имаше една такава заповед, която беше отхвърлена от Виенския съд, впоследствие се наложи да се разглежда и в България, и тук отново съдът отхвърли заповедта. Така че нека не си създаваме образци там, където такива липсват.

Водещ: Въпросът е дали опит за следване на такъв румънски модел или ние си правим чисто наш български модел?

Емануил Йорданов: Мисля, че по-скоро ние сме крайни индивидуалисти, и това, което наблюдаваме, си е наш патент. Дай Боже, един ден тази практика да престане, но не зная кога може да се случи това.

Водещ: Мислите, че когато стане факт изборът на новия главен прокурор, това ще предизвика напрежение в адвокатските средите? И от гледна точка на това, че към момента има организирани протести срещу прокурор Иван Гешев, това би ли довело до напрежение в обществото или обикновеният човек е твърде далеч от това, което се случва в съдебната система?

Емануил Йорданов: Напрежението мисля, че вече съществува. И не зная дали трябва да се чака то да стигне онези размери, които имаше по времето когато избраха Пеевски за председател на ДАНС.

Водещ: Вие лично, като практикуващ адвокат, очаквате ли някакви спънки оттук нататък във вашата работа?

Емануил Йорданов: Те спънките си съществуват и понастоящем. Забележете изявленията и на Цацаров, и на Гешев, които като чуят някаква критика, отправена от страна на адвокат, казват: „Ама тия вземат пари, те обслужват престъпността, поради което никой не трябва да ги слуша.“ И тук бих им препоръчал да прочетат Закона за адвокатурата, според който на адвоката при изпълнение на служебните му задължения, се дължи уважение, каквото се дължи на съда и на прокуратурата. Така че нека не отричаме правото на хората да изразяват мнението си, особено когато това мнение е аргументирано. Защото на всяка една наша критика, никой не желае да отговори. И Цацаров, и Гешев предпочитат да се появяват в медии, в които им задават удобните въпроси, и там те се чувстват комфортно. Но никога не съм ги видял да излязат срещу някой техен опонент и да спорят съвсем публично в някое телевизионно или радио студио.

Водещ: И на финала на разговора ни един бърз въпрос, тъй като е доста актуална кибератаката срещу НАП – очаквате ли осъдителна присъда?

Емануил Йорданов: Мисля, че сме много далеч от финал на такова дела и в момента всяка една прогноза, която се направи, ще бъде прибързана.

Евелина БРАНИМИРОВА