Адв. Емануил Йорданов: При противодействието на престъпността трябва да се търси ефективност, а не ефектност

Интервю с адвокат Емануил Йорданов – министър на вътрешните работи в периода 1999 – 2001 г. за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Преди дни главния прокурор Иван Гешев обяви, че прокуратурата не просто извършва инцидентни еднократни акции, както споменах вече, а започва цялостна кампания. Може ли прокуратурата наистина да се справи с битовата престъпност?

Емануил Йорданов: Като цяло мисля, че държавата може да се справи – да извеждаме един държавен орган пред скоби е абсолютно неправилна практика. И е по-скоро действие, насочено към ПР-а, а не към постигане на реални резултати. Винаги съм си мислил, че когато става въпрос за противодействие на престъпността трябва да се търси ефективност, а не ефектност.

Водещ: ПР акция казвате, наистина от както е избран за главен прокурор Иван Гешев той е доста активен в своите изяви. Как ще коментирате тази негова активност?

Емануил Йорданов: Ами, няма нищо ново „под слънцето“. Съжалявам, обаче, че ние българите имаме твърде слаба памет и сме забравили маса подобни епизоди от миналото. Не за първи път някой се опитва да влезе в ролята на „Рамбо“ или „Сандукан“, но за съжаление резултатите винаги  са били плачевни при подобни акции. Спомнете си печално известният случай: „Ти си абсолютен престъпник, лягай на земята“ или МВР Pictures с арестуване в продължение на 4 пъти, за да може да се направи хубав дубъл. От пресцентъра – такива неща не водят до нищо, освен до плащане на обезщетения, а плащането на обезщетения идват от нас, обикновено. Винаги съм си мислил в такива моменти въобще да се отмени текста от Наказателно-процесуалния кодекс, който позволява изнасяне на информация от досъдебното производство и  подобни информации да могат да се изнасят единствено, когато бъде внесен обвинителен акт в Съд, най-рано.

Водещ: ОТ ВМРО подкрепиха действията на прокуратурата към намаляване на битовата престъпност. Тяхната идея е за създаване на доброволни отряди – има ли бъдеще тази идея, според вас?

Емануил Йорданов: За бъдеще, не зная. Сигурен съм, че има минало. По време на социализма имаше такива отряди. Тогава ни обясняваха, че престъпност не съществува – не знам за какво се създаваха тогава доброволните отряди. Всеки политик има право да потърси някакво решение на проблем – такова, каквото той смята за добре, а накрая би следвало да се отчетат резултати.

Водещ: Според вас, би ли било работещо това в днешно време?

Емануил Йорданов: Не мисля, по това, което говорят вносителите на идеята, оставам с впечатление, че всъщност ние връщаме неща от миналото, за чиято ефективност нямаме някакви категорични данни. Освен това в наказателния кодекс има една правна норма, която позволява на гражданите да задържат лице извършило престъпление до момента, в който дойдат органите на МВР да поемат нещата – така, както е предписано в Закона. Но пак казвам, всеки един политик, всеки един народен представител има право да има своите идеи за развитието на обществото и да се опита да ги наложи. После развитието на идеята и резултатите от нея би следвало да се следят внимателно.

Водещ: Ако трябва да търсим ефективно решение как, по какъв начин тази война с битовата престъпност може да бъде решена – независимо дали от държавата, от прокуратурата?

Емануил Йорданов: Става въпрос за едно много по-добро взаимодействие на правоохранителните органи, до едно много по-стриктно изпълнение на задълженията им – всичко съществува като възможност, въпросът е да се използва. Защото не веднъж сме били свидетели на случаи, в които хора се оплакват, че дори и когато се обадят на съответните телефони, не се изпращат патрули своевременно и понякога се оказва прекалено късно за намесата на правоохранителните органи.

Водещ: И може би, е редно да говорим за повече работа, а за по-малко ПР акции?

Емануил Йорданов: Разбира се, но от ПР не знам да е постигнат някакъв резултат и това, което сме видели назад във времето е съвсем показателно. Дори, когато гледам нещата, които стават последно време си мислех, че ако някой имитира ранния Бойко Борисов не би трябвало да се учудвам ако в един момент заприлича на късния Цветанов.

Водещ: За една конкретна мярка ми се ще да поговорим – по-строгите присъди ще решат ли проблема с детската престъпност?

Емануил Йорданов: Проблемът с детската престъпност не е само проблем на правораздаването. Има много други неща, които трябва да се направят преди се мисли за увеличаване на наказанието. Всички хора, които се занимават с тези въпроси знаят много добре, че просто увеличаване на размера на наказанието никога не увеличава резултата, защото помислете си за тези случаи, които възмутиха обществото и доведоха до излагането на подобни идеи, едва ли някои си мисли, че тези младежи, тръгвайки да извършават престъпленията са си носили наказателният кодекс в джоба и да пресмятали какво наказание може да им се наложи.

Водещ: Какви са конкретните мерки? Споменахте, че трябва да се предприемат конкретни мерки?

Емануил Йорданов: Интеграция на малцинствата, образование, трудова заетост – много са. Но сред тези, които биха могли да дадат най-добрият ефект съм сигурен, че не са първо място, тези, които са от компетентността на МВР.

Водещ: Ще видим кой ще спечели тази битка срещу битовата престъпност и дали наистина ще може да бъде спечелена.

Веселка ИВАНОВА