Адв. Михаил Екимджиев: Мая Манолова даде съдържание на институцията на омбудсмана, тя слезе при хората и реши много неразрешими проблеми

Снимка: Личен архив

Мая Манолова даде съдържание на институцията на омбудсмана, тя слезе при хората и реши много проблеми, които изглеждаха неразрешими. Това каза за сутрешния блок „Добро утро“ на Радио „Фокус“ адвокат Михаил Екимджиев по повод Международния ден за правата на човека.

„Откакто Мая Манолова стана омбудсман, тя даде плът и кръв на тази институция. Не я харесвах като партиен функционер, заради това не вярвах, че ще направи нещо смислено като омбудсман. Преди нея омбудсмани бяха едни достолепни господа, които 2-3 пъти в годината правеха някакви доклади и се появяваха по телевизията, докато Мая Манолова слезе при хората и реши много проблеми – хора с увреждания, майки с деца, които не получаваха помощи, работници, които бяха злепоставени от работодателите си, тежки юридически, етични и социални проблеми“, обясни той.

Адвокат Михаил Екимджиев каза още, че като омбудсман Мая Манолова показа, че всичко е въпрос на желание и енергия. Оказа се, че въпреки ограничените правомощия, омбудсманът може да свърши много полезни неща, стига да има подходящ човек за тази длъжност, добави той.

Според него трябва да има образование на децата от най-ранна възраст за защитата на човешките права и възпитание в отстояването им.

Веселка ИВАНОВА