Адв. Михаил Екимджиев: Нарушенията на правата на човека у нас са концентрирани върху правото на собственост

Снимка: Личен архив

Нарушенията на правата на човека у нас са концентрирани върху правото на собственост. Това каза за сутрешния блок „Добро утро България“ на Радио „Фокус“ адвокат Михаил Екимджиев. Той допълни, че тези големи инфраструктурни проекти, свързани с отчуждаването на земи и някои урбанизирани имоти, пораждат много спорове, свързани с несправедливо обезщетение.

„Държавата направи такива наредби, в които под претенцията, че обезщетението е по пазарни цени, всъщност, конфискува и одържавява имоти на символични обезщетения без изобщо да търси адекватни пазарни аналози и това се очертава, като един системен проблем в делата пред Европейския съд по правата на човека. За съжаление, много хора в България, които са жертва на такъв тип явно несправедливи обезщетения в пъти по-малки от реалните пазарни цени, не получават адекватна защита и от българските съдилища, които са по-склонни да прилагат някакви измислени от нашите министерства наредби за съдържащите формулите за обезщетение, отколкото конституцията и конвенцията, даващи правните принципи за справедливо обезщетение и не накърняване и неприкосновеност на правото на собственост“, каза той

Адвокат Михаил Екимджиев уточни, че собствеността е преминала вълната на реституционни проблеми, на проблеми свързани с приватизация, данъци – особено тези, свързани с ДДС, а отчужденията, свързани с инфраструктурните проекти, са най-честите нарушения на правата на човека в последните години. Той допълни, че акцентът през последните години е правото на собственост и освен големия брой жалби там обезщетенията за имуществени вреди са значителни. Това е реално оценяема собственост, реално оценяеми данъчни проблеми, които понякога са от порядъка на стотици хиляди евро, добави той.

Адвокат Михаил Екимджиев коментира още, че България се намира по средата на нарушителите на Европейската конвенция за правата на човека. Това обаче се дължи на изпреварване от държави с по-тежки правозащитни проблеми в резултат на авторитарни политики, уточни той.

Веселка ИВАНОВА