Адв. Михаил Екимджиев: Предложението за назначаване на независим главен прокурор е гротеска и очевидно няма да се случи

Снимка: Личен архив

Предложението за назначаване на независим главен прокурор е гротеска и очевидно няма да се случи. Това каза за сутрешния блок „Добро утро“ на Радио „Фокус“ адвокат Михаил Екимджиев.

„Преди 3-4 дни с опитаха да ни заблудят с един театър за наивници, с една клоунада в извънредното заседание на Министерски съвет в събота като ни обясниха, че друг пък прокурор от Главна прокуратура, избран от прокурорската колегия на ВСС, ще бъде толкова независим от главния прокурор, че ще може ефективно да го разследва. За пореден път ни пробутват формулата с Истанбулската конвенция“, обясни той.

Адвокат Михаил Екимджиев каза още, че ще бъде приет един противоконституционен текст, след това някой сръчно ще сезира конституционния съд е после цялата отговорност за това, че реформата, изисквана от европейските институции не се е случила, ще бъде прехвърлена на Конституционния съд. Това е позор за държава с претенция да е правова, добави правозащитникът.

Според него с малко повече разум и с необходимата конституционна промяна може да се създаде фигура, контролираща главния прокурор, излъчена от Народното събрание и при нарушение от нейна страна Парламентът да може да организира нещо като импийчмънт. Така този независим главен прокурор може да бъде наистина еманципиран от Прокуратурата и реално да разследва главния прокурор.

Веселка ИВАНОВА