Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: Света Екатерина била изключително образована жена

Благоевград. Света Екатерина била изключително образована жена. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, църковен уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград. Тя отбеляза, че Екатерина е живяла през IV век в Александрия.

„Произхождала от знатен род. Майка й била християнка, но криел това заради гоненията, които се извършвали. На 18 годишна възраст Екатерина знаела книгите на философи, поети, изучила дори лекарската наука.  Приела кръщението от духовника на своята майка, който я въвел в тайните на християнската вяра. При едно масово жертвоприношение Екатерина разобличила царя и езическите жреци. Царя, виждайки голямата й мъдрост и ученост не посмял да я убие“, каза още Стефанова. Тя добави, че той искал да я унижи, като я изправил пред неговите 50 мъдреци и философи.

„Тя влязла в спор с тях и не само, че ги оборила с доводи всички мъдреци, но станало така, че те приели нейната вяра, заради което заплатили с живота си. А Екатерина била хвърлена в тъмница и подложена на глад и мъчение, но там станала още по-известна, с което се увеличила цялата ѝ слава, която до толкова нараснала ще и жената на императора пожелала да види прочутата хубавица и учена жена Екатерина“, заяви църковният уредник. Аделина Стефанова коментира, че императрицата се срещнала и събеседвала с нея  в резултат на което и тя станала християнка.

„Била осъдена на смърт от мъжа си. По-късно и Екатерина била посечена с меч“, допълни Стефанова.

Ливия НИНОВА