Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: В региона отбелязваме Андреевден като празник на семето

Благоевград. В Благоевградска област отбелязваме Андреевден като празник на семето. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, църковен уредник в Храм „Въведение Богородично“ – Благоевград. Тя отбеляза, че на този ден на особена почит са младите булки.

„На тях се предоставя правото да хвърлят варени семена в камината, та както бързо наедряват зърната и булките да пълнеят с бъдещите си рожби“, каза още Стефанова. Тя припомни, че от гръцки „Андреас“ означава мъжествен, храбър, силен.

„Днес празнуват Андрей, Андрешко, Андрея и всички производни и осъвременени към днешното време имена. Нашия народ и по-специално в Благоевград, Андреевден се отбелязва като празник на семето. Всички варят жито, боб, леща, грах, просо, донасят го в църквата, освещава се за здраве и се раздава на приятели и близки. Сутринта рано се взима от наедрялото зърно и се хвърля в камината за да може житните растения и класове да растат“, дъпълни Стефанова. Тя отбелеяза, че народът свързва този ден с разбирането, че светлината в денонощието започва да расте и да наедрява с по едно грахово зърно.

„Някъде наричат Андреевден – Едреевден, защото слънцето започва да помръдва, както пиле в яйце. Казват, че от днес деня започва да расте и наедрява, докато започне и да се затопля времето. Така, че много са поводите за празнуване и с радост може да поздравим именниците, които ще имат повод да празнуват“, заяви Стефанова.

Ливия НИНОВА