Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: Между евангелските личности, които са обкръжавали Христос Йоан Кръстител заема изключително важно място

Благоевград Между евангелските личности, които са обкръжавали Христос Йоан Кръстител заема изключително важно място. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград. „Той подготвя и посреща юдеите за посрещането на очаквания месия Христос, а когато месията идва той го посочва с пръст. Другото му прозвище е предтеча, което подсказва връзката между неговите проповеди и сигурността, че спасителят ще се яви и щом се е явил той го е познал с думите: „Ето агнецът Божий, който взима върху си греха на света“, и продължил проповедите си“, допълни тя.

Стефанова отбеляза, че Йоан е продължил сам да разпространява правдата, като след това е обвинил цар Ирод, че нарушава еврейските закони, ето защо отнел жената на брат си. По думите ѝ владетелят хвърлил Йоан в тъмница и по-късно поднесъл главата му като подарък на доведената си дъщеря Саломе.

Тя отбеляза, че главното събитие в живота на Йоан Предтеча е кръщението на Исус, което става в деня на Йорданското Богоявление, но за да не се смесват двете събития – Кръщението и Светителството на Св. Йоан Кръстител, църквата е отредила следващия ден за неговото възпоменание и е нарочен негов сбор, защото на богослужебното тържество са призовани всички вярващи да се съберат за молитвена прослава на този най-голям между родените от жени, както посочва евангелист Матей. Тя посочи, че от еврейски език „Йоахан“ означава „божия благодат“.

Ливия НИНОВА