Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: В превод от гръцки Антон означава „ценен“

Благоевград. В превод от гръцки език Антон означава „ценен“ или „който увеличава цената и богатството си“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, църковен уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград по повод Антоновден.

Тя припомни, че Свети Антоний Велики е роден през III век в Египет. „Бил е дете на заможни и благочестиви родители. Когато станал на 20 години родителите му починали и той раздал имота си на бедните и станал отшелник. Първо живял в стара египетска гробница, а после се преселил в планината в пълно усамотение. Имал дар на чудотворство и прозорливост и хората го намирали чак там. След 20 години подвижничество се върнал сред народа и повел борба за вярата. Успял е да убеди много езичници да приемат християнството“, каза още Стефанова.

Тя добави, че светецът починал на 105 години на 17 януари 356 година. „Приживе станал отец на много монаси. В своя дълъг живот на общуване с Бога, светецът стигнал до извода, че единствено обичта към ближния може да победи демоните в нас и около нас. Той заявил „От Бога повече не се боя. Обичам го““, допълни Стефанова.

Ливия НИНОВА