Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“-Благоевград: През последните година намаляха драстично и гражданските бракове, и венчавките

Снимка: Pixabay

Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин по повод Международния ден на семейството

 

Фокус: Г-жо Стефанова, кога е най-голям броят на венчавките през годината по традиция?

Аделина Стефанова: Много сме зависими от Ритуалната зала, тъй като в България все още важи закона, че не може да има венчание без сключен граждански брак. Не всички, които преминават през Ритуалната зала в Благоевград идват в нашата църква, защото има църква и в квартал „Еленово“, както и в квартал „Струмско“. Освен това има и венчавки, за които преди това гражданските бракове са сключени в чужбина и при нас подлежат само на венчание. Почти се придържаме към бройката бракове в Ритуална зала, но през последните години тя драстично намаля. Българинът много робува на модата и тъй като през последните 5-6 години е модерно младите да живеят на семейни начала и да се раждат деца в извънбрачна среда, българинът робува на това и го поддържа. Хората мислят, че задълженията и отговорността по този начин са много по-малки и може цялото съжителство между един мъж и една жена да се получи по-неглижирано. Наистина през последните години, както гражданските бракове, така и венчавките намаляха драстично.

Фокус: Каква е Вашата позиция по въпроса?

Аделина Стефанова: Много съм разтревожена, защото българинът е традиционалист. Той е човек, който иска да построи къща; да има работа; да купи кола; да осигури храна и покрив над главата на своето семейство. Да не говорим, че българинът е човек, който иска да има семейство. Ние обичаме своите битовизми – обичаме вечер да седнем пред телевизора със семейството; да отидем заедно на тържество – сватба, кръщене или рожден ден; като цяло ние обичаме традициите и празниците си. Нека да не забравяме, че законите в нашата страна все още не са решени и дете, което е родено извън брака, не е със законови родители – има признание, но не е същото. Така че нека да помислим за това какво оставяме на нашите деца и какъв пример им даваме, защото един ден когато и те станат родители, ще искат да имат законово семейство, а сега прекрачваме тези граници. Грозно е когато мъж каже „майката на децата ми“, вместо „съпругата ми“. Честно казано, когато подобни родители дойдат за кръщене на детето им, те се срамуват от това, че не са сключили граждански брак и не са семейство. Дори и това подсказва, че на тях не им е приятна тази ситуация, в която съжителстват.

Фокус: Променил ли се е църковният ритуал през годините?

Аделина Стефанова: Църковният ритуал се извършва от свещениците в църквата, заедно с кумовете и шаферите, и с присъствието на родителите, така че самата венчавка с погача, виното, коронясването и халките, абсолютно не може да се промени, защото това е същото като да променим молитвите и литургиите. Няма осъвременяване на венчавката като служба през годините. Традиции може да бъдат променяни, но самата венчавка като ритуал и извършване на тайнство, не може да бъде променена.

Натали СТЕФАНОВА