Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: Днес Западната църква отдава почит на необикновените преживелици на св. Антоний, а Източната слави неговото спокойствие и вътрешна хармония

Благоевград. Днес Западната църква отдава почит на необикновените преживелици на св. Антоний, а Източната слави неговото спокойствие и вътрешна хармония. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, църковен уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград по повод Антоновден. „Минаващите край жилището му, чували гласове на измъчвалите го демони, както и гласа на Антоний, който моли Бога за помощ. Източната църква обаче, макар и да е по-склонна към мистика и аскетизъм, слави неговото спокойствие и вътрешна хармония заради освобождението от страха“, каза още Стефанова.

Тя добави, че според древната традиция именният ден е много тачен празник, не само този, а и всички именни дни през годината. „Казват, че е лоша поличба на Антоновден близките и приятелите да не почетат именника. Казват, че ако на Антоновден народът не спазва никакви обичаи и не върши никаква обредност, именника задължително ще го сполети нещо лошо“, посочи Стефанова.

Ливия НИНОВА