Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: В народната обредна практика  св. Антон и св. Атанас са двама братя ковачи

Благоевград. В народната обредна практика Антон и Атанас, който честваме на следващия ден, са двама братя ковачи, които първи изобретили ковашките клещи. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, църковен уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград по повод Антоновден.  „Затова те двамата са обявени за покровители на ковачи, ножари, железари, налбанти, точилари. Оказва се, че не само именниците имат празник, а и всички професионалисти, които се занимават с метал“, каза още църковният уредник.

Аделина Стефанова допълни, че денят е определен за предпазване от болести. „Жените не бива да предат и плетат, за да не разсърдят чумата и шарка. Специално месените за празника питки се носят в църквата, за да се осветят от свещеника“, посочи Стефанова, допълвайки, че освен покровител на ковачите и налбантите, Свети Антоний се приема и като патрон на кошничарите. „Има агиографски свидетелства, че той изкарвал прехраната си чрез ръчна работа, като плетял от палмови клонки кошници, които разменял за хляб. В същото време е бил и лечител“, уточни Стефанова.

Ливия НИНОВА