Аделина Стефанова: Цар Борис І прозрял, че покръстването на народа и създаването на българска църква ще обедини славяните и прабългарите, но и ще превърне България в могъща независима държава

Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Разкажете ни малко повече за Празника, посветен на Свети Цар Борис-Михаил Покръстител?

Аделина Стефанова: На втори май православната църква отбеляза Денят на благоверния Св. цар Борис – Михаил – Покръстител. Той е бил човекът, който е покръстил целия български народ и затова  църквата го определя като равен на дейността на най-светлите свои Апостоли. Затова хуманно дело Борис бил подготвен още в годините на своето детство. Голямо влияние за оформянето на неговия светоглед и държавническо мислене оказали сестра му, която приела християнството по време на престоя си в Цариград, и на византийския държавник Теодор Кофара. Той застанал начело на държавата във време, когато се решавали сложни вътрешни проблеми и международни дела. Тогава Цар Борис І  прозрял, че покръстването на българския народ и създаването на българската църква, не само духовно ще обедини славяните и прабългарите, но и ще превърне България в могъща и независима държава. Цар Борис І  оценил по достойнство светото дело на братята Кирил и Методий и постигнал независимостта на българската църква през 870 година по време на Цариградския църковен събор, като утвърдил окончателно славянския език в богословието и богослужението. Преживял драматични събития, Цар Борис се отказал от престола и се оттеглил от светския живот, като станал монах в един манастир близо до столицата Преслав. На престола му се възкачил сина му Владимир, който се изправил срещу християните.  Преди да си отиде от света, Борис отново взел нещата в свои ръце, като  заповядал на ослепят бунтарите и провъзгласил за свой единствен наследник своя син – Симеон. След това Цар Борис окончателно се заселил в своя манастир, където и починал. Това се случило на днешната дата – 2 май, само че 907 година.  Мощите били нетленни, а на гроба му ставали много чудеса, пред които се покланяли всички християни. На този ден празнуват всички носещи имената Борис, Борислава, Борислав и Бориса.

Фокус: Какви са традиции и обичаите свързани с празника?

Аделина Стефанова: На този ден трапезата трябва да е богата с месни и млечни продукти. На този празник трапезата трябва да е отрупана богато с ястия, защото когато се връщат от църква, семейството, в което има именници ще поканят гости, за да може да отпразнуват празника за здраве на именника.

Фокус:  Има ли нещо важно, което не трябва да забравяме във връзка с празника?

Аделина Стефанова: Не трябва да забравяме, че  на днешния ден празнуваме създаването на епохалната азбука от братята Кирил и Методий – ден, който очакваме на 11 май и развитието на книжовността, което е  с помощта на Цар Борис, както построяването на множество манастири, отварянето на много библиотеки и училища. Но най-важното което не трябва да забравяме на този ден е, че с тази дата е свързано създаването на културата и бита на българина.

Кристина МИТКОВА