Административният съд е отменил заповед на областния управител във връзка с референдум за отделяне на Големо село от община Бобов дол

Кюстендил. Административният съд е отменил заповед на областния управител във връзка с референдум за отделяне на Големо село от община Бобов дол. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от съдебната институция. Тричленен състав на Административния съд е отменил заповед на областния управител на Област Кюстендил, с която е отказано да предложи на Общински съвет Бобов дол да приеме решение за произвеждане на референдум в кметство с административен център село Големо село, община Бобов дол за отделяне на селото от Община Бобов дол и присъединяването му към Община Дупница. Решението подлежи на обжалване.  Производството е повторно след като с решение на Върховният административен съд е отменено решение на Кюстендилски административен съд и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на съда. Данните по делото сочат, че на 20 април 2017 година Общински съвет Бобов дол е отказал на създадения Инициативен комитет населеното място да се отдели от общината. През същия месец Общински съвет – Дупница дава съгласие село Големо село да се присъедини към селищната система на общината. Относно делото, областният управител на Кюстендил е отказал да предложи на Общински съвет – Бобов дол провеждането на самия референдум.

„Фокус” припомня, че сред мотивите на Инициативния комитет за отделяне на Големо село от община Бобов дол и присъединяването му към община Дупница са:   потребностите на жителите от подобряване на здравни, социални, културни, транспортни, финансови и други услуги.

Венцеслав ИЛЧЕВ