Адриана Иванова: Желанието на Община Чепеларе е в нашия град да не спират  да се  пеят стари градски песни и ние се гордеем с това, че правим Фестивал за  Шлагерна и стара градска песен

Адриана Иванова – експерт в отдел „Култура“ в Община Чепеларе, в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян.

„Фокус“: Г-жо Иванова, културните прояви в Чепеларе продължават и след майските и юнски културни тържества,  на 1 и 2 юли сте домакини на Национален фестивал  за Шлагерна и стара градска песен  „Полъх от минали мечти“ , за коя година се провежда той и кои са организаторите на фестивала?

Адриана Иванова: Фестивалът се провежда за втора поредна година в Чепеларе, организатор е Община Чепеларе, а съорганизатор е Народно читалище „Родопска искра 1880“. Фестивалът е на 1 и 2 юли, но проявите започват още от днес – петък, с организирана вечер на старата градска песен, която ще се проведе в ресторанта до площад „Олимпийски“, в която освен наши състави се включи и певецът Райко Кирилов, който е поканен специално за тази вечер, а  на 1 юли от 21 часа на площад „Олимпийски“ ще има концерт на Росица Кирилова.

„Фокус“: А колко състава ще участват  в конкурса за стари градски песни и какъв е регламентът за участие?

Адриана Иванова: В Чепеларе пристигат за участие над 46 състава от цялата страна, изпълняващи стари градски и шлагерни песни.  На 1 юли от  17.30 часа до 21.00 часа  ще стартира конкурсната част, която ще продължи на 2 юли от 10.00 часа  на площад „Олимпийски“ като регламентът е всеки състав да се изявява в рамките на 10 минути. Те ще бъдат оценявани от компетентно жури в състав: Христо Кидиков – председател, и членове: Екатерина Попова Филкова и Феликс Бозов  и в края на конкурса ще обяви победителите като наградите за конкурса се осигуряват от Община Чепеларе. Желанието на Община Чепеларе е в нашия град никога да не се спира да се пеят стари градски песни и ние се гордеем с това, което правим. На фестивала ще чуем много емблематични песни и ще се заредим с настроение, което е съчетано и с красивата природа на Родопа планина и прочутото чепеларско гостоприемство.

„Фокус“: А други прояви през този месец ще има ли?

Адриана Иванова: Не само този, а и през месец август. През тези месеци всички чепеларски села имат празници и правят събори с богати програми, с много музика и много настроение.

Даниела БОЙКОВА