Адриан Петров: С ремонта на пътя между Девин и Кричим ще бъде изцяло реновирана още една важна отсечка от пътната мрежа на територията на Смолянска област

 

Адриан Петров – зам.-областен управител на Смолянска област, в интервю за Радио „Фокус” – Смолян.

„Фокус”: Г-н Петров, в какво състояние са пътищата от републиканската пътна мрежа в областта към момента и започна ли се с подготовката за поддържането им през зимния сезон?

Адриан Петров: Изпратени са предписания до всички фирми, които поддържат републиканската пътна мрежа да представят графиците за зимното почистване и това трябва да стане в рамките на този месец. Съответно има неща, които предварително трябва да се подготвят – като доставка на инертни материали и други, но всичко това по принцип фирмите го знаят, тъй като те не са нови и продължават да  изпълняват подписаните си договори. По отношение на състоянието на пътищата имаме някои забележки, които през Областно пътно управление сме ги отправили към поддържащите фирми за това, че през летния сезон не успяха да се справят на много места с косене, с почистване от пясъка и то е видно за всички хора, които пътуват по пътищата от републиканската пътна мрежа на територията на  областта. Радостен е фактът, че тази седмица бяха отворени офертите на участниците, които се включиха в процедурата за пътя между Девин и Кричим, той е разделен на няколко лота. Очаква се в рамките на следващите две седмици там да има яснота за фирмите, които печелят тези поръчки и искрено се надявам да няма обжалване, за да може час по-скоро да се пристъпи към работа по тези лотове, с което и още една важна отсечка от пътната мрежа на територията на областта ще бъде изцяло реновирана, което е много важно и за това, че тази отсечка се ползва и като втори вариант на пътя Асеновград – Смолян, а и голяма част от товарния трафик минава там.

„Фокус”: А има ли участъци, където могат да се активизират свлачища в следствие на валежи и да създадат проблеми на пътуващите?

Адриан Петров: Голяма опасност от такива свлачища има и тя се показа още при първите дъждове, и е точно в този участък между Девин, Михалково и Кричим. Знаем, че там спецификата на скалата е малко по-различна и е по-податлива към подобни неща и затова с областният управител се радваме, че там ще се пристъпи към ремонтни дейности, за да може  тези скатове да бъдат обрушени, укрепени и най-важното – замрежени. Ето на път Асеновград – Смолян в участъка, поддържан от Областно пътно управление – Смолян са много малко местата, които след замрежването има паднали камъни, което си казва решително своята дума, т.е. това, което се направи по този пътен възел е много важно, за да бъдат обезопасени тези участъци и за да могат всички да пътуват по-спокойно. Що се отнася до останалата част – има обичайни маршрути, в които се активизират свлачища. В района на Неделино има такива участъци, има няколко по леки свличания на новия път, който открихме между Смилян и Рудозем, но те са частични и засега не затрудняват движението.

„Фокус”: Ще се правят ли някакви ремонти по тях ?

Адриан Петров: На този етап не, и не е необходимо, пак казвам, те са само отделна каменна маса, която пада и не е тотално свлачище. Скоро беше обезопасяван този пътен участък и там са направени необходимите предписания.

„Фокус”: А какво се случва с язовир „Пловдивци” завирява ли се и кога евентуално ще бъде?

Адриан Петров: На язовир „Пловдивци” след като мине приемателната комисия за чашката на язовира има още дълъг път да бъде извървян докато стигнем до крайната фаза. Процесът по завиряване ще продължи доста дълго време тъй като лятно време дебита на реката, от която ще се пълни язовирът е много малък и сега през следващите месеци постепенно там дебитът ще се усилва и ще се влива по-голямо количество, но все пак говорим за  милион и доста хиляди кубични метра водна маса, което е страшно много и ще е необходимо доста време, за да се изпълни язовирът докрай. След това има различни предписания, завиряването се извършва на няколко етапа, с проверки по отношение на стената и на друга инфраструктура, която е направена там. Това е процес, който иска време, макар че на нас ни се иска по-бързо да стане, но нека да бързаме бавно и да можем да се радваме на едно много добре изпълнено като строителство съоръжение, което да задоволи всички изисквания и да може да изпълни своята основна цел – да доставя вода на Мадан и Рудозем, като това са две общини, които от доста време търпят лишения в това отношение.

„Фокус”: Там се налагат и водни режими, това лято също имаше.

Адриан Петров: Не само там. Тенденцията е доста неблагоприятна като цяло за региона заради климатичните промени, които настъпват плюс това засушаване и корояда, който пък изяжда част от гората, така че факторите са комплексни и трябва да се мисли в перспектива, за да се решават проблемите в дългосрочен план. Точно сега се показва, че идеята и изпълнението на такъв проект като язовир „Пловдивци” не е било прищявка на някого, а напротив, той ще се окаже много важен за региона за следващите години, тъй като наличието на такъв язовир с достатъчно количество питейна вода може да бъде предпоставка от него да се подават количества вода и на други населени места, ако процесите със засушаването там се увеличат.

„Фокус”: Г-н Петров, да засегнем и въпроса с напускането ви като художествен ръководител на Ансамбъл „Родопа”, знам, че е болна тази тема за Вас, от това, което написахте във фейсбук, но при откриването на творческия сезон Вие самият казахте за някои от амбициозните цели, които сте си поставили да постигнете с ансамбъла през този сезон, какво ви провокира да вземете това решение?

Адриан Петров: Ансамбъл „Родопа” го е имало и преди мен, ще го има и след мен, но въпросът е да се излекува от няколко вирусни инфекции, от които страда от години, а те са свързани с непостоянство в работата на някои колеги. Напускам ансамбъла с болка, заради разминаване в естетическите норми и представи за това къде и как искам да изглежда ансамбъл „Родопа” и една част от хората, които не споделят моите виждания и има леко противопоставяне, което поражда напрежение. Аз не съм човек, който ще тръгне да наказва, да глобява, да уволнява, а напротив – предпочитам аз да се оттегля и да запазя добрите спомени от работата си с тези хора, както и спомена за всеки един от тях, отколкото утре да се превърна в такъв ръководител, какъвто не искам да бъда. Когато се създава едно художествено произведение то трябва да бъде прието от абсолютно всички, то не може да бъде натрапено, защото няма как нещо, което ти натрапват ти да го направиш така, че  в него да има живот, да има художественост. То тогава е изпълнено под някаква форма, а не се постига онзи ефект,  който аз исках да се случи. Съжалявам за това, че със спектакъла „Невястата” си мислех, че вече сме направили онази важна крачка, с която да прескочим на следващото стъпало в развитието на ансамбъла. Имах интересни идеи за реализиране през този нов творчески сезон, а сега не знам какво ще се случи с тях. Аз съм им ги споделил и те знаят за какво става дума, а факт е и това, че предния ден преди да реша да се оттегля ние подадохме документи в министерството на културата, за да участваме с наш проект за финансиране от фонд „Култура”, като това са пари, които се отпускат конкретно за българското председателство от 2018 година. Ако този проект бъде одобрен, а аз там се явявам като един от отговорниците за реализирането му, тогава може би ще се наложи да поработя още малко, за да изпълня онези неща, които сме заложили за този проект и да режисирам проекта като цяло. Но това са неща, в които има още много неизвестни и трябва първо да спечелим проекта. Животът продължава, ансамбълът го е имало и преди мен, ще го има и много след мен, но онова, от което боледува то трябва да бъде отстранено.

Даниела БОЙКОВА