Академия за меки умения в Пловдив мотивира младите да развиват своите качества и умения

снимка: Академия за меки умения - Пловдив

Пловдив. Академия за меки умения в Пловдив мотивира младите да развиват своите качества и умения, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Проектът за неформално образование „Академия за меки умения” се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив по Програмата „Пловдив за младите“ и в партньорство с Катедра „Социология и науки за човека“ към Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.  Той цели да обедини различните тематични кръгове, лектори и системи на преподаване, които са в сферата на неформалното образование, за да може повече българи да имат информация за най-модерните образователни тенденции и да имат реален избор и шанс за желаното развитие. Вера Вулджева, един от лекторите в Академия за меки умения, обясни, че понятието „меки умения“ обобщава всички тези качества  от рода на презентационни и комуникационни умения, умения за работа в екип, дори всички неща, които се съдържат в нашата емоционална интелигентност. „Тоест, да имаме знания и умения, които ни правят по-добри комуникатори, по-добре свързващи се и работещи с хората, които ни участ да представяме идеите си и самите себе си. Това не кореспондира толкова с академичните знания, които се придобиват в училище или в университета и които могат да се измерят пряко с тестове. Много е важно хората да имат предвид, че тези неща все повече ще бъдат необходими. Например работодателите, наемайки млади хора на работа,  все повече се вълнуват от тези качества, не само и не толкова от това какво ниво на английски притежава дадения кандидат, не само каква завършена степен има от университета. Вече започнаха да се правят и много психологически тестове, които да измерват човека какъв тип е, как би се сработил с екипа, дали по-скоро е човек, който е лидер и ще разработи нови идеи, дали е човек който е по-добър изпълнител и довършва проектите. Тоест, „меки умения“ са качества, които могат да се измерват“, каза Вулджева.
„Ние вярваме, че младите хора имат нужда и че ние, по-възрастните, сме им длъжници – трябва да им помогнем да се развиват и усъвършенстват – те самите и техните лични качества, за да може и цялото общество да стане по-хармонично, да комуникираме по-добре, да се развиваме по-добре, разбира се не без визията за това какво се случва като цяло с човечеството. Нашата идея е да сме полезни на младите хора, те да развиват себе си и да са подготвени за новите условия, за така наречените „професии на бъдещето“.  Всъщност се оказва, че до 10 години около 80 % от професиите, които ще се търсят, в момента, едва ли не, не съществуват . Тоест, толкова бързо се променят нещата, че ако продължим да обучаваме младите хора както до момента – чрез формалното образование, те ще се окажат неподготвени, тъй като роботите и машините навлизат все повече във всички работни процеси, особено при тези, които могат да бъдат механизирани. Хората и тяхната ценност, това да могат да бъдат реализирани на пазара на труда или въобще като личности, ще е свързана с тяхната креативност с техните творчески способности, с всичко, което ни отличава от машините и роботите. Така че, нашата идея и визия е да помогнем на младите хора, а и не само, да са адаптивни в новите условия и да развиват точно тези качества и компетенции, които ще бъдат изключително ценни в близкото бъдеще“, подчерта лекторът.
На 11 май премина първият набор от семинари,  на които посещението е абсолютно безплатно. Тази събота, за времето от 9.00 до 13.00 часа, Мишо Гръблев, другият лектор в Академия за меки умения, ще води семинар на тема „Първи стъпки в GDPR“, като в следобедните часове. от 13.30 до 17.30 часа, ще започне вторият семинар, воден от Вера Вулджева, на тема „Логистика и мениджмънт на специални събития“.
Освен през май, семинари ще има и на две дати през юни – на 15 и на 22 юни, в събота.Заниманията се провеждат в сградата на Младежкия център в Пловдив. Организаторите съветват желаещите да присъстват да се регистрират, защото местата са ограничени до 30.
Тони МИХАЙЛОВ