Акад. Георги Марков: Денят на Холокоста предизвиква национална гордост у бъгарите, защото 48 000 български евреи са спасени от лагерите на смъртта

Международният възпоменателен ден на Холокоста предизвиква национална гордост у бъгарите, защото те не са допуснали 48 000 български евреи да попаднат в лагерите на смъртта. Това каза пред Радио „Фокус“ историкът акад. Георги Марков. Той уточни, че това не се е случило в другите европейски страни.
„Нещо повече България беше част от Тристранния пакт. Тя беше съюзница на Третия райх, и въпреки това, българските евреи бяха спасени. Основното е, че нашия народ не е антисемистки настроен. Той е гледал на евреите като на част от българската нация и те са имали възможност да правят кариера в науката, армията, индустрията и търговията. Никой не ги е спирал“, отбеляза историкът.
Акад. Георги Марков каза още, че българският манталитет е корена на националната ни гордост, която днес се нуждае от такива исторически примери. Относно критиките към цар Борис III, които се чуват днес за присъединяването към Тристранния пакт и невъзможността да се спасят всички български евреи, Марков коментира, че ако събитията не се бяха стекли така, е твърде вероятно никои от тях да не е можело да бъде спасен.