Акад. Христо Григоров, внук на войводата Ичко Бойчев: Съвместно с Община Симитли ще изградим мемориален знак в м. „Св. Петка“ в памет на дядо ми, но и на всички дали живота си за свободата на Пиринска Македония

снимка: БЧК

Акад. Христо Григоров, внук на легендарният български революционер Ичко Бойчев, председател на Българския червен кръст и „Почетен гражданин на Симитли“ в интервю за предаването „Симитли – минало, настояще и бъдеще“ на Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Акад. Григоров, на Тържествена сесия на Общински съвет – Симитли бяхте удостоен със званието „Почетен гражданин на Симитли“. Какво е за Вас то?

Акад. Христо Григоров: За мен това звание е важно, но мисля, че е по-важно за нашите предци, които са си дали живота за свободата на Пиринска Македония. Това звание всъщност е за моят дядо – горнодужмайският войвода Ичко Бойчев и неговата чета, за знайните и незнайни хора, които действително направиха така, че да може днес с Вас да говорим на български език.

Фокус: В предходен наш разговор споменахте, че имате идея за изграждането на паметна плоча или паметник в местността Св. Петка край Симитли. Имахте ли време да обсъдите тази идея с общинското ръководство?

Акад. Христо Григоров: Ще започна с това, че не трябва да се забравя, че на 12 октомври на Св. Петка, дядо ми с помощта на неговата чета, части от 7-ма Рилска дивизия и доброволци успяват да задържат турската армия в продължение на два дни. Тези храбри мъже не дават възможност тя да влезе в Благоевградския регион. Ако нещата се бяха развили различно, то Благоевград днес нямаше да го има, няма да ги има и околните градове и села. Тоест съвсем спокойно може да кажем, че това е било една „Малка Шипка“ за Пиринския край. С ръководството на общината и г-н Апостол Апостолов обсъдихме идеята, ще намерим финансиране, ще направим една хубава мемориална плоча или паметник, за да може този ден никога да не бъде забравян. Важно е да направим това в името не само на паметта на дядо ми, но и на всички тези хора, които са си дали живота за свободата на България и респективно за този хубав, китен край наречен Пиринска Македония.

Фокус: От тук нататък като почетен гражданин на Симитли и председател на България червен кръст ще имате ли повече възможности да помагате на общината, когато тя има нужда?

Акад. Христо Григоров: Червеният кръст работи и помага на всички – на държавните институции и преди всичко на хората в нужда. За нас не е от значение политическата украска или религиозните виждания. Разбира се със Симитли ще работим, както работим с Благоевград и другите общини в страната. Всъщност докато има хора в нужда, ще я има и протегнатата ръка на Българския червен кръст.

Ливия НИНОВА