Актрисата Цветана Манева ще открие Италианския фестивал на красотата и прическата

Пловдив. Легендата на българското кино и театър Цветана Манева ще пререже лентата за официалното откриване на Италианския фестивал на красотата и прическата. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Пловдив организаторите. 28-ият международен форум за фризьорство ще се проведе от 29 до 31 март включително в Палата 2 на Международен панаир – Пловдив. Тазгодишното издание на Фестивала е тематично обвързано с естетическите послания на инициативата „Пловдив Европейска столица на културата 2019“, обявиха организаторите на модното събитие. Възприемана като една от най-привлекателните популярни жени у нас за всички времена, Цветана Манева е и модна икона в България. Приносът й за изкуството и културата e безспорeн – тя е професор по актьорско майсторство, носител на най-престижните отличия за театър и кино у нас, член е на британското Шекспирово дружество. От 2004 година Цветана Манева е почетен гражданин на Пловдив. „Съвкупността от фактите за личността на обичаната от поколения българи родна актриса определи безусловния ни избор за официален гост на церемонията“, обясниха организаторите на Италианския фестивал на красотата и прическата. С бои за коса ще рисува върху 12-метрова Стена на красотата пловдивският художник Васил Стоев. Началото на своеобразния пленер е в 10.30 ч пред входа на Палата 2 – половин час преди официалното откриване на Италианския фестивал на красотата и прическата. Именитият живописец ще сътвори първото творческо послание, вграждайки го в художествения център на логото „Пловдив Европейска столица на културата 2019”. Креативна атмосфера за Васил Стоев ще създават музикантите от пловдивската рок-група „The Doctor`s”. Стената на красотата ще бъде рамкирана с контурите на 10 символа на Пловдив – Стария град, квартал Капана, тепетата, Античния театър, паметника на Альоша и др. Посетителите ще могат да ги оцветяват, избирайки нюанси от различни бои за коса. Топколористи от Бразилия, Великобритания, Русия и Италия ще се включат в импровизирания пленер, рисувайки на Стената на красотата своето усещане за Пловдив. „Спонтанната емоционална изява в цветове и форми обединява хора от различни националности. Това отново кореспондира с лайтмотива „Заедно“ на инициативата „Пловдив Европейска столица на културата 2019“. Посланията от Стената на красотата ще разкодират усещането на творците и гостите за града ни като културната столица на Европа“, каза организаторът Елена Кристиано.
Зрелищното шоу „България и нейната съкровищница“ е следващата атракция в програмата за откриването на XXVIII-я Италиански фестивал на красотата и прическата. Впечатляващият спектакъл, представен на последния конкурс „Мис България“, показва чрез ревю на прически емблематични образи за родината – маслодайната роза, плодородните жита, морето, жената болярка, славните владетели, нестинарите.
Багрите на косите са темата на 5-те семинара, които ще се проведат по време на международния моден форум. По този начин обученията на професионалните фризьори ще бъдат идейно свързани с мотото „Ние сме всички цветове“ на инициативата „Пловдив Европейска столица на културата 2019“. Обученията за професионалните фризьори ще текат в различни зали на Конгресния център, уточниха организаторите.
Семинарът на 30 март от 11.00 часа в зала „България“ ще бъде воден от топстилиста на Русия Анзор Закутов и българката Зорница Стойчева. Като опитни колористи и технически експерти двамата ще разясняват най-ефективните начини за прилагане на продуктите с новите цветове за коси.
На колористиката с био продукти е посветен и семинарът „Промени цвета – запази здравето на косата“, който ще се проведе същия ден от 13.00 часа в зала „Хеброс“. Водещите Методи Малешевски и Светлана Кукинска ще демонстрират тънкостите за постигане на професионални резултати.
Прически за предстоящите абитуриентски балове, актуални за сезона цветове и форми ще представи на семинара си „Изкуство в косите“ стилистът Саверио Палма. В събота от 15.00 часа в зала „България“ италианският експерт ще покаже действието на последните разработки на компания от Милано.
Съвместно шоу на трима световно признати майстори на прическата ще бъде петият семинар от програмата на Италианския фестивал в Пловдив. В атракцията ще участват бразилецът Елиабе Морейра, италианецът Алесандро Фратини и руснакът Анзор Закутов. Шоуто е в зала „България“ във финалния ден на Фестивала от 11.00 часа.