Акценти в предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ по Радио „Фокус” – Пловдив

Асеновград. В предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ по Радио „Фокус“ – Пловдив тази седмица ще обърнем внимание на датата 12 октомври – Деня на българската община. По този повод с кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов ще проследим развитието на Общината през последните години. Привлекателен ли е Асеновград за инвеститори? Разрастват ли се града и Общината? Какъв е европейския път на Асеновград и как се работи в тази насока? Каква е перспективата пред туристическия сектор и привлекателна ли е Общината за туристите? Отговорите на тези въпроси ще научите в първите минути на предаването.
Точно преди година, на 12 октомври, се ражда идеята за сформирането на Младежки общински съвет в Асеновград. Какво е развитието му в рамките на изминалата година и как изглежда неговото бъдеще? Дали политиката е притегателна сила за младежите и развива ли тя тяхната инициативност? По темата ще разговаряме с Георги Златев, главен експерт „Младежки дейности и спорт“ в Община Асеновград.
НЧ „Св. преп. Паисий Хилендарски”- Асеновград празнува 20-годишен юбилей. Десет дни от Есенните празници на изкуствата в община Асеновград са посветени на най-младото читалище в общината и неговите дейци. За празничната програма по повод юбилея и за  дейността, която развива читалището, ще ни разкаже Петя Дочева – организатор в културната институция.
Историята на рокерското движение в България може да бъде видяна в Музея на рокера, който се намира в Асеновград. Експозицията е съставена от мотоклуб „Торнадо“. Там се намират истински реликви на мотори, които не се произвеждат от половин век. Експонатите са разположени в бар, като целта е всеки човек да може да се потопи и да усети истинския рокерски живот. Повече за зараждането на идеята за музея и за бъдещите планове за развитието му ще научим от един от основателите – Димитър Кисов от от мотоклуб „Торнадо“.
В последните минути на предаването ще посетим и Палеонтологичния музей, който се намира на територията на Асеновград. Той е създаден благодарение на впечатляващо количество фосили, събирани в продължение на три десетилетия от учителя по биология Димитър Ковачев, с помощта на ученици от местната гимназия. Първият етаж на музейната експозиция представя еволюцията на хоботните животни. Особено атрактивен между всички експонати е отливката на над 4-метровия скелет на туролския динотериум. Още за уникалните експонати в музея ще ни информира главният уредник д-р Недко Недялков.
Предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ се излъчва всеки четвъртък, от 16.00 до 17.00 часа. Телефонът за връзка с нас е 032/65 25 65. Водещ на предаването е Тони Михайлов.