Акценти в предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ по Радио „Фокус” – Пловдив

Пловдив. В предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ на Радио „Фокус“ – Пловдив тази седмица отново ще насочим вниманието ви към важните и актуални теми от Асеновград и региона. Продължава културната програма на Есенните празници на изкуствата в Асеновград, посветени на 100-годишнината от рождението на Николай Хайтов. В предаването ще отделим специални минути на три от събитията в богатия афиш.
От днес заседателната зала в стария съвет на ул. „Цар Иван Асен II” се превръща в дом на „Кино за пътешенственици”. От 18.30 часа тази вечер програмата на филмовия фестивал ще започне с прожекция на аржентинския филм „Огнена земя: земя на патагонците”. „Кино за пътешественици” включва в своята програма 10 филма, които ще се прожектират всеки четвъртък до 21 ноември. Повече за фестивала ще ни разкаже един от организаторите с богат опит в тази сфера – Ангел Маринов.
Историческият музей в Асеновград ще отвори врати до полунощ този петък  за „Есенна нощ в музея”, която се провежда в рамките на Европейските дни на наследството. Жителите и гостите на града ще могат да видят интересни изложби и да се насладят на концерти. С подготвената програма по повод „Есенна нощ в музея“ ще ни запознае Иван Дуков, историк и директор на Историческия музей в Асеновград.
На 22 септември, когато се отбелязва Денят на независимостта на България, Асеновград ще празнува с фолклорния фестивал „Маврудово хоро”. По традиция събитието се открива с дефиле на участниците, което започва от паметника на бащата на станимашката малага – Аристи Чорбаджака и преминава през централната улица до площад „Акад.Николай Хайтов“, където започва надиграването на участващите състави. Повече за програмата на фестивала ще ни рзкаже Боян Алексиев, ръководител на Клуб за танцово изкуство „Везеница“ – организатор на събитието съвместно с Община Асеновград. От Боян Алексиев ще научим повече за бъдещето на любовта към фолклора, както и за навършването на седмата годишнина от основаването на „Везеница“.
Предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ се излъчва всеки четвъртък, между 16.00 и 17.00 часа. Водещ е Тони Михайлов.