Акценти в предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ по Радио „Фокус” – Пловдив

Пловдив. В предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ на Радио „Фокус“ – Пловдив тази седмица отново ще насочим вниманието ви към важните и актуални теми от Асеновград и региона. Историческият музей в Асеновград става по-достъпен. Стълбищен робот ще помага на хората с опорно-двигателни проблеми да посещават залите на културната институция. Новата придобивка се финансира по проекта „Изграждане на достъпен маршрут и свободен достъп за хора с увреждания“, който Историческия музей спечели към Агенцията за хора с увреждания. Мобилното устройство е на стойност малко над 23 000 лева. Повече за новото съоръжение ще ни разкаже директорът на музея Иван Дуков.
На 20 ноември в Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ ще се състои представянето на новата стихосбирка на Катя Рускова, озаглавена „Душата ми е птица“. Поетесата ще отбележи и 80-годишния си юбилей. Катя Рускова е родена в Асеновград, но има родопски корени. Работила е като медицинска сестра в Общинската болница в Асеновград. „Душата ми е птица” е втората й стихосбирка. В специално интервю за предаването ни тя сподели какво ще открият читателите в публикуваните стихове. Рускова коментира също какво място заема поезията в житейския й път, как се променят посланията, отправени от поетите през годините, като отправи и съвети към всички онези, които изливат душата си върху белия лист.
На 15 ноември започват 40-дневните Коледни пости, които продължават до 24 декември – Бъдни вечер, включително. В този период напълно се забранява консумацията на месо, яйца и млечни продукти. Ако по време на поста има по-голям християнски празник, се разрешава риба. През Коледните пости това са 21 ноември – Въведение Богородично и 6 декември – Никулден. За същността и смисъла на поста ще ни разкаже отец Йордан Георгиев, архиерейски наместник на Асеновград. С него ще си говорим и за Деня на християнското семейство (Въведение Богородично), който по традиция се отбелязва изключително тържествено в Асеновград.
Предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ се излъчва всеки четвъртък, между 16.00 и 17.00 часа. Водещ е Тони Михайлов.