Акценти в предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ по Радио „Фокус” – Пловдив

Пловдив. В предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ по Радио „Фокус“ – Пловдив тази седмица е време за равносметка – какво постигнахме през отиващата си 2019-та и какво планираме да постигнем през следващата 2020 година.

В първите минути на предаването ще си говорим за туризма в община Асеновград и положителните тенденции, които се отчитат в тази насока. През 2019 година събираемостта от входни такси на туристическите обекти в общината и приходите на ОП „Туризъм“ са с около 10 % по-високи. През последните 5 години в Асеновград се наложи пешеходният туризъм, възстановени са 25 туристически маршрута. Най-посещавани обекти остават Асеновата крепост, която очаква своя посетител № 100 000, както и Бачковския манастир. Любопитни неща за развитието на туризма в Асеновград през 2019 година ще научим от експертът от ОП „Туризъм“ Ивайло Мирчев. С него ще коментираме задачите за 2020 година, представяме и идеи за прекарване на празничните дни на територията на общината.

Във втората част на предаването днес ще посетим и Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград, която и тази година затвърждава позицията си на неизменна част от живота на местната общност. През 2019-та се регистрира рекорден брой изнесени библиотечни уроци, културната институция спечели два проекта към Министерство за културата за обновяване на книжния си фонд. За равносметка даваме думата на Милена Марковска, директор на Градската библиотека, която ще сподели за свършеното през годината, за реализираните събития и инициативи, за всичко по посока на насърчаване на четенето и грамотността при децата. От нея ща научим колко са читателите в библиотеката и колко са заетите библиотечни документи към този момент, ще отправим и поглед към 2020 година.

Предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ се излъчва всеки четвъртък, от 16.00 до 17.00 часа. Телефонът за връзка с нас е 032/65 25 65. Водещ на предаването е Тони Михайлов.