Акценти в предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ по Радио „Фокус” – Пловдив

Пловдив. В предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ по Радио „Фокус“ – Пловдив тази седмица отново ще насочим вниманието ви към актуалните и важни теми от Асеновград и региона.

Необходимо е да се извърши спешен ремонт на моста при Общинския пазар. Ако това не се случи възможно най-скоро, то може да се наложи да бъде затворен. Мостът е построен преди повече от 50 години и от тогава ремонтни дейности не са извършвани. Бетонът е увреден в дълбочина, носимоспособността на моста е понижена. По предварителни разчети, средствата, които са необходими за ремонт на моста, са в размер на около 5 000 000 лева. За наложителните мерки, които трябва да се предприемат ще разговаряме с инж. Стоян Димитров, заместник-кмет на Асеновград.

Тема в предаването ни днес ще бъде и свлачището преди НПК „Асенова крепост”. След като общината кандидатства и бяха отпуснати 460 000 лева от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, следващата стъпка е да се проведе обществена поръчка за избор на изпълнител. Ремонтните дейности включват изграждане на подпорна стена и анкери, поставяне на мантинела и ограда. Автобуси и тежкотоварни автомобили няма да бъдат допускани да преминават, докато участъкът не бъде укрепен. Очаква се реалната работа по обработване на свлачището да започне при благоприятни метеорологични условия или през пролетта.

Възобновена е дейността на ДГ „Пролет” в Асеновград след обновяване на сградата. Децата са се върнали в учебното заведение след новогодишната ваканция. ДГ „Пролет” бе обновена по проект „Образователна инфраструктура”, като строително-монтажните дейности вече са напълно приключили.

Продължават дейностите по социалната услуга „Осигуряване на топъл обяд“ в Асеновград. В края на декември миналата година кметът на Асеновград д-р Христо Грудев подписа Допълнително споразумение към договора с Агенцията за социално подпомагане, като така до 30 април тази година безплатен обяд ще бъде осигурен за общо 250 души – жители на общината.

Започна конкурсът „Най-добро домашно вино” в Асеновград. В надпреварата за най-сладък елексир ще могат да се включат производители на бели вина, розета, пелини и червени вина, реколта 2019 година. Повече за регламента на конкурса, за предвидения награден фонд и за традициите в производството на вино в района на Асеновград, ще ни разкаже Даниела Костова, главен експерт в Дирекция „Хуманитарни дейности“ на общината.

Предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ се излъчва всеки четвъртък, от 16.00 до 17.00 часа. Телефонът за връзка с нас е 032/65 25 65. Водещ на предаването е Тони Михайлов.