Акценти в предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ по Радио „Фокус” – Пловдив

Пловдив. В предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ по Радио „Фокус“ – Пловдив тази седмица отново ще насочим вниманието ви към актуалните и важни теми от Асеновград и региона.

 Община Асеновград увеличава с ден графика за сметосъбиране. До момента сметопочистване и сметоизвозване се извършваше в 5 дни от седмицата – без сряда и събота. Тази мярка се е наложила поради недостатъчно наличие на финансови средства за услугата. От януари вече графикът е променен и сметопочистване в града ще се извършва и в събота. Повече за това как ще се подобри още сметопочистването в Асеновград ще ни каже заместник-кметът Тамер Бейсимов.

 Тема в предаването ни днес ще бъдат и Празниците на виното в Асеновград., които по традиция се провеждат в навечерието на Трифон Зарезан. Част от празничните дни са конкурсите „Най-добро домашно вино“ и „Най-вкусните станимашки сармички“.  Тази година отново е подготвена празнична програма, включваща шествие на винарите от паметника на Аристи Чорбаджака – бащата на станимашката малага, до църквата „Св.Богородица”-Рибната, също ритуал „Вино от чешма”, кактои традиционните за Трифоновден народно веселие и борби в местността „Св. Трифон“. Повече за конкурсите, както и за подготвената програма във връзка с Празниците на виното в Асеновград, ще ни разкаже Даниела Костова, главен експерт в Дирекция „Хуманитарни дейности“ на общината.

Във втората част на предаването ще гостуваме на НЧ „Родолюбие-1873”, което продължава да развива богата и разностранна творческа дейност, задоволяваща духовните потребности на деца и възрастни. Това е най-голямото действащо читалище на територията на Община Асеновград. То е читалището, от което е тръгнала Общинската библиотека, от което са се родили останалите алтернативни читалища на територията на общината. То е било първа сцена на редица известни български актьори и художници, които впоследствие стават не само национално, но и европейско значими. Ще разговаряме с Мариана Дафчева, председател на културната институция, за това как премина 2019-та, какво предстои да се случи в читалището през настоящата година, също за значението на този храм на културата за местната общност.

Ще посетим и Историческия музей в Асеновград. Създаден през 1955 година, към момента той има четири отдела и поддържа три постоянни експозиции – централната сграда, Етнографска къща и Старинното училище „Свети Георги“. През миналата  година музеят отчита около 20 % ръст на посетителите. Как премина 2019-та за Историческия музей в Асеновград и какво да очакват посетителите през настоящата година? Повече ще ни разкаже историкът и директор Иван Дуков.

Предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ се излъчва всеки четвъртък, от 16.00 до 17.00 часа. Телефонът за връзка с нас е 032/65 25 65. Водещ на предаването е Тони Михайлов.