Акценти в предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ по Радио „Фокус“ – Пловдив

Пловдив. В предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ по Радио „Фокус“ – Пловдив тази седмица отново ще насочим вниманието ви към актуалните и важни теми от Асеновград и региона.

С изложбата „Жената, виното, любовта“ започнаха Празниците на виното в Асеновград. Подготвената богата, пивка и вкусна програма ще продължи до 1 февруари, когато отбелязваме Трифон Зарезан. Основа на Празниците на виното е конкурсът „Най-добро домашно вино”, който тази година отчита рекорд – точно 90 са пробите, получени до изтичането на срока за участие. За програмата на Празници на виното и за тяхното значение за популяризиране на Асеновград като туристическа дестинация и винен център с огромен мащаб, ще разговаряме с инж. Петър Петров, заместник-кмет на общината.

Ще останем на празнична тематика с отец Йордан Георгиев, архиерейски наместник на Асеновград, който ще ни разкаже за житието на св. мъченик Трифон, за отношението на Българската православна църква и на жителите на общината към него, както и за съхраняването на традициите, свързани с Трифон Зарезан, които продължават да съществуват в рамките на съвремието, макар и видоизменени.

Чрез различни инициативи през 2019 година Общинският младежки съвет в Асеновград успя да събере близо 20 000 лева за благотворителност. За сравнение, през предходната година сумата възлиза на едва около 1 600 лева. Проведени са концерт, два благотворителни футболни турнира, множество базари и ред други събития и иницитиви. Какво още успя да постигне младежката структура през 2019-та и какви цели си поставя за настоящата 2020 година? Наш събеседник ще бъде един от ръководителите на Общинския младежки съвет в Асеновград – Димитър Илиев. Той ще ни сподели и каква ще бъде първата инициатива на младежите за тази година.

Предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ се излъчва всеки четвъртък, от 16.00 до 17.00 часа. Телефонът за връзка с нас е 032/65 25 65. Водещ на предаването е Тони Михайлов.