Акценти в предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ по Радио „Фокус“ – Пловдив

Пловдив. В предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ по Радио „Фокус“ – Пловдив тази седмица отново ще насочим вниманието ви към актуалните и важни теми от Асеновград и региона.

Общината предприема превантивни мерки срещу птичи грип и чумата по свинете. По този повод се проведе заседание на общинската епизоотична комисия. От управата уверяват, че на този етап не са открити заболели нито свине, нито птици на територията на община Асеновград.  Какво е обсъдено на заседанието и какви са предприетите превантивни мерки срещу заболяванията? Това ще ни каже Дора Младенова, главен инспектор в Дирекция „Строителство, благоустройство, строителен контрол и екология“.

Община Асеновград ще отбележи 147 години от гибелта на Апостола на свободата. Предвидената програма включва традиционния поход-поклонение до Мулдавския манастир „Св. Петка“ на 16 февруари, също възпоменателен митинг и панихида пред паметника на Васил Левски в Асеновград на 19 февруари. С подробности ще ни запознае Даниела Костова, главен експерт в Дирекция „Хуманитарни дейности“.

Втората част на предаването ще посветим на мечтата на всяка една двойка, а именно сдобиването с рожба. До момента в резултат на общинската програма за асистирана репродукция в Асеновград са родени общо 32 бебета, като през тази година се очаква на бял свят да се появят още 4. Данните сочат, че успеваемостта на програмата „Ин витро“е 52 %.  По темата ще разговаряме с Живка Георгиева, председател на Комисията за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.

През месец април тази година Асеновград ще бъде част от националната кампания за повишаване на информираността за донорство, генетичен материал и репродуктивно здраве. В инициативата може да се включи всеки желаещ напълно безплатно. Медиците ще провеждат консултации на място с присъстващите и ще отговарят на въпроси, касаещи донорството на генетичен материал. Повече за предстоящото събитие и за магията на донорството ще ни разкаже Емилия Христозова, координатор на Фондация „Искам бебе“ за Пловдив и региона, и координатор на донорската програма за генетичен материал за Централна и Южна България.

Предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ се излъчва всеки четвъртък, от 16.00 до 17.00 часа. Телефонът за връзка с нас е 032/65 25 65. Водещ на предаването е Тони Михайлов.