Акценти в предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ по Радио „Фокус” – Пловдив

Пловдив. В предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ на Радио „Фокус“ – Пловдив тази седмица отново ще насочим вниманието ви към важните и актуални теми от Асеновград и региона. С митинг-поклонение пред барелефа на Васил Левски Асеновград отбеляза 182 години от рождението му. Десетки граждани сведоха глави пред паметта на Апостола, а тържествено слово произнесе журналистът, писател и общественик Иван Желязков. Ще ви направим съпричастни към честването още в първите минути на предаването днес.
Общинският младежки съвет в Асеновград започна инициатива, чрез която да подкрепи талантливите деца в града и региона. За целта се провежда кампания, по време на която родителите или ръководителите на изявени деца могат да ги номинират, разказвайки за техните постижения. Срокът е до 20 юли, а за талантите са предвидени награди. Повече за кампанията и за нейните цели ще ни разкаже Бисер Демерджиев от Общинския младежки съвет.
С проект за попълване на книжния ѝ фонд, Градската библиотека „Паисий Хилендарси“ в Асеновград кандидатства  по програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ на Министерството на културата. Идеята е библиотечният фонд да бъде обновен с нови заглавия, като 20 % от общо закупените книги трябва да бъдат на български автори. Общият размер на средствата ще бъде разпределен между художествена литература, научно-популярни издания и детски книги. Подробностите ще научим от Милена Марковска, директор на културната институция.
В последните минути на предаването ще ви разкажем и как протичат летните занимания в библиотеката. Инициативата „Ваканция в библиотеката“ започна в началото на юли, като ще продължи почти до началото на новата учебна година. За участниците предстоят още много интересни събития, а за тях в аванс ще научим също от Милена Марковска.
Предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ се излъчва всеки четвъртък между 16.00 и 17.00 часа. Водещ е Тони Михайлов.