Акценти в предаването „100 години свобода“ по Радио „Фокус“ – Пирин

Благоевград. В предаването „100 години свобода“ на Радио „Фокус“ – Пирин продължаваме да говорим за славната Илинденско – Преображенскaта епопея и за историческия ход на събитията от лятото на 1903 година. За всички онези от вас, които се чудят защо отделяме толкова много време и внимание на събитията от бунтовното лято на 1903 година, то ще кажа, че това е наш дълг. Всички ние, днешните българи, които сме наследници на безброй герои трябва да помним и никога да не забравяме, че земята по която ходим е пропита с кръвта на стотици мъже и жени, които оставиха костите си по урви и по била. Трябва да помним и това, че свободата която имаме днес и която приемаме за даденост, всъщност е плод на стотици години кръвопролитни битки, множество отнети човешки животи, опожарени градове и села, измъчвани и изнасилвани жени и деца. Тъй като спомените са обречени да избледнеят, просто защото са  са създадени така, то наш морален и човешки дълг е да не позволяваме това да се случи. Ще направя и следното уточнение – колкото и да говорим за Илинденската епопея, то никога няма да бъде достатъчно, просто защото подвига на илинденци е толкова величав, че ние не сме способни да го опишем. Наш гост в предаването днес ще бъде гл. ас. д-р Стоян Николов от НВИМ.

Вие, нашите слушатели също може да станете част от предаването като ни позвъните на телефоните в студиото – 0885 303 373 и 073 88 55 81 или да ни пишете на е-майл: Pirin@focus-news.net.

Предаването „100 години свобода“ се излъчва на честотите на Радио „Фокус“ – Пирин всеки петък от 16:00 до 17:00 часа с водещ Ливия Нинова.