Акценти в предаването „105 години свобода“ по Радио „Фокус“ – Пирин

Снимка: Радио "Фокус" - Пирин

Благоевград. В днешното издание на предаването „105 години свобода“ на Радио „Фокус“ – Пирин отново ще се върнем назад в историята за поредния ни урок по родолюбие и патриотизъм.

Само след няколко дни – на 12 февруари ще се навършат 142 години от първото освобождение на Горна Джумая, днес Благоевград, което се случва през 1878 година. Тогава жителите на нашите географски ширини за пръв път се докосват до свободата след 5 века турско робство, безброй битки, пролята кръв, убити герои, разбити семейства, погубени мечти…

Радостта от това събитие обаче не трае дълго, тъй като да, по силата на Санстефанския мирен договор от 3 март 1878 година така бленуваната цел на освободителните движение за обединение на българските земи е вече факт. Но само няколко месеца по-късно, когато в сила влиза Берлинският договор осъществяването на българската национална идея – освобождаването на българските земи от чуждо робство за пореден път се превръща в мечта.

Пиринският край, а и цяла Македония са върнати на Османската империя. За жителите на Горна Джумая, това се оказва особено болезнено събитие, тъй като границата между свободна България и Османската империя минава само на няколко километра северно от града. За събитията около и през този период ще Ви разкажем в това издание на предаването с помощта на учителят по история от Благоевград Николай Куколев.

Вие, нашите, слушатели също може да коментирате темата ни днес на телефоните в студиото 0885 303 373 и 073 88 55 81, също така може да ни пишете на емайл: Pirin@focus-news.net.

Предаването „105 години свобода“ се излъчва на честотите на Радио „Фокус“ – Пирин всеки петък от 16:00 до 17:00 часа с водещ Ливия Нинова.