Акценти в предаването „105 години свобода“ по Радио „Фокус“ – Пирин

Благоевград. В днешното издание на предаването „105 години свобода“ на Радио „Фокус“ – Пирин продължаваме да се връщаме назад в историята, за да Ви разказваме за големите събития и герои, свързани с историята на Пиринският край, а и не само. Тази седмица в поредният ни урок по родолюбие и патриотизъм ще говорим за едно събитие, случило се преди 141 години, а именно първото освобождение на Горна Джумая от турско робство. Тогава жителите на тези географски ширини за пръв път се докосват до свободата след 5 века турско робство, безброй битки, пролята кръв, убити герои, разбити семейства, погубени мечти… Радостта от това събитие обаче не трае дълго, тъй като по силата Берлинският договор осъществяването на българската национална идея – освобождаването на българските земи от чуждо робство за пореден път се превръща в мечта. Пиринският край, а и цяла Македония са върнати на Османската империя. За жителите на Горна Джумая, това се оказва особено болезнено, тъй като границата между свободна България и Османската империя минава само на няколко километра северно от града. Гост в днешното ни издание ще бъде учителят по история от Благоевград Николай Куколев.

Вие, нашите, слушатели също може да коментирате темата ни днес на телефоните в студиото 0885 303 373 и 073 88 55 81, също така може да ни пишете на емайл: Pirin@focus-news.net.

Предаването „105 години свобода“ се излъчва на честотите на Радио „Фокус“ – Пирин всеки петък от 15:00 до 16:00 часа с водещ Ливия Нинова.