Акценти в предаването „105 години свобода“ по Радио „Фокус“ – Пирин

Благоевград. В днешното издание на предаването „105 години свобода“ по Радио „Фокус“ – Пирин продължаваме да се връщаме назад в историята, за да си припомняме за значимите събития и личности, които направиха възможна нашата свобода. На 23 май ще се навършват 139 години от основаването на Солунската българска мъжка гимназия, правоприемник на която е едно от най-старите училища в региона – Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград. Българска мъжка гимназия е открита с акт на екзарх Йосиф през 1880 година в Солун. Сред възпитаниците на учебното заведение през годините са едни от най-значимите личности за Пиринският край като Кузман Шапкарев, Божил Райнов, Михаил Сарафов, Гьорче Петров, Иван Караджов, Трайко Китанчев, Андрей Ляпчев, Борис Сарафов, Гоце Делчев, Даме Груев, Тодор Александров. Това са все имена на големи български герои, просветни дейци, политици, военни и общественици, чиито имена завинаги ще бъдат записани със златни букви в героичната българска история. Всички те отдават живота си в името на каузата наречена „Свободна и обединена България“. За историята на училището, важните личности свързани с него, привилегията, честа, но и задължението да преподаваш в институция с толкова богата история ще говорим с Николай Куколев, преподавател по история в гимназията.

Очакваме и Вас, нашите слушатели на телефоните в студиото 0885 303 373 или 073 88 55 81 или на е-майл: Pirin@focus-news.net, за да коментирате днешната ни тема!

Предаването „105 години свобода“ се излъчва на честотите на Радио „Фокус“ – Пирин всеки петък от 15.00 до 1.00 часа, с водещ Ливия Нинова.