Акценти в предаването „105 години свобода“ по Радио „Фокус“ – Пирин

Благоевград. В предаването „105 години свобода“ на Радио „Фокус“ – Пирин днес предстои поредния ни урок по родолюбие и патриотизъм. 6 септември, когато отбелязваме Съединението на Княжество България и Източна Румелия и 22 септември, когато отбелязваме Независимостта на българската държава са две от най-важните събития, случили се в нашата история. Точно поради тази причина те са приети като национални празници. За съжаление много от хората ги приемат като поредните дни в календара, маркирани с червено и бележещи допълнителни почивни дни. Това е и причината, която кара екипът на предаването ни да се връща към тези дати, а и не само всяка година, защото дълг на всеки един от нас е да помни и никога да не забравя каква е цената на свободата, платена с кръвта на нашите предци. За Пиринският край тези две дати са особено важни и макар те да нямат пряко отношение върху обстановката при нас през 1885 година и 1908 година, същите дават надежда, но и тласък, за да може на 5 октомври, в първия ден на Балканската война да се освободим. В следващия 1 час не сменяйте честотите ни, за да си припомним какво точно се случва на 22 септември и как се стига до обявяването на Независимостта, след като 23 години по-рано сме стигнали до Съединението.

Вие, нашите слушатели също може да станете част от предаването като ни позвъните на телефоните в студиото – 0885 303 373 и 073 88 55 81 или да ни пишете на е-майл: Pirin@focus-news.net.

Предаването „105 години свобода“ се излъчва на честотите на Радио „Фокус“ – Пирин всеки петък от 16:00 до 17:00 часа с водещ Ливия Нинова.