Акценти в седмичното обзорно-публицистично предаване „Метроном” на Радио „Фокус” – Варна

Ясни са вече водачите на листи за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 26 март. Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на БСП Корнелия Нинова влизат в челен сблъсък, като двамата ще водят листите в столичния 25 МИР. Във Варна от ГЕРБ ще се яви бившият регионален министър Лиляна Павлова срещу водача на листата на социалистите проф. Стефан Данаилов. Всички партийни централи заседават и правят окончателни подредби на листите си. Окончателните списъци ще станат ясни в неделя. Крайният срок за регистрация на листите в Районните избирателни комисии  изтича в понеделник. Кои ще бъдат най-оспорваните битки и с какви шансове влизат партиите в надпреварата, на какви имена се залага в листите и какво стои зад политическите послания – в първия час на седмичното обзорно-публицистично предаване „Метроном” на Радио „Фокус” – Варна темата ще коментираме с  Димитър Димитров – експерт по изборно законодателство, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, и проф. Александър Маринов, политолог, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

В зала „Варна“ на общината се проведоха консултациите с парламентарно представените партии и коалиции в 43-тото народно събрание за сформиране на състава на секционните избирателни комисии (СИК) на територията на Варна за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 26 март. Секциите ще бъдат 406. По темата ще разговаряме с председателя на Районната избирателна комисия във Варна Велин Жеков.

Задушница е ден за възпоменаване на душите на починалите, църковен помен в чест на мъртвите. Обикновено задушниците са 4 в църковния календар, винаги в събота – деня, който в църквата е определен за ден на покойните. Богослужението е с молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която се прави обща панихида. Камбаната бие траурно, с отмерен удар. Повече ще научим от иконом Дончо Александров от Варненска и Великопреславска митороплия.

Лена Кирилова, етнограф в Етнографска къща към Регионален исторически музей – Добрич, ще ни запознае с традициите на Сирни заговезни.

Преподавателят по история Симеон Кулиш ще ни разкаже за присъствието на Апостола на свободата Васил Левски във Варненско.

Тези и още теми очаквайте в седмичното обзорно-публицистично предаване „Метроном“, което се излъчва всяка събота от 10.00 до 13.00 часа. Телефонът за връзка със студиото на радио „Фокус” – Варна е 052/605 790. Слушайте ни и в интернет на адрес www.focus-radio.net.

Водещ на „Метроном” тази седмица е Петко Петков.