Акценти в седмичното обзорно-публицистично предаване “Метроном” на Радио “Фокус” – Велико Търново

Велико Търново. В обзорно-публицистичното предаване „Метроном” на Радио „Фокус“ – Велико Търново и тази събота ще се спрем на водещото и актуалното през седмицата.

Намираме се в навечерието на изборите. На какви лица залагат партиите в предизборната надпревара? Какви са амбициите на основните политически сили и ще бъдат ли коментирани регионални проблеми в надпреварата за парламент по време на срещите на представителите на партии в населените места? По тези теми ще разговаряме с Евгени Стоев, народен представител в 43-то Народно събрание от ПП ГЕРБ и с водачът на листата на БСП във Великотърновски многомандатен район Весела Лечева.

Как протича работата на Районните избирателни комисии във Велико Търново и Габрово? Колко избиратели имат право да гласуват и какви са условията за разкриване на допълнителни секции в болници, мобилни секции и т.н.? Информация ще получим от Десислава Йонкова, председател на РИК-Велико Търново и Мария Недева, председател на РИК-Габрово.

На 18 февруари отбелязваме първата за годината голяма Задушница. За разговор по темата потърсихме отец Зоран Мамучевски, ръководител е на Православния Център „Проф. Тотю Коев“ и предстоятел на храмовете в Горна Оряховица, Раданово и Петко Каравелово.

Етнологът от Регионалния исторически музей – Велико Търново д-р Илия Вълев ще ни разкаже за традициите и обичаите на Сирни заговезни, както и характерни ли са кукерските игри за Велико Търново и региона.

На 18 февруари отбелязваме и 144 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Повече за Дякона ще ни каже проф. Иван Стоянов, историк и изследовател на живота и делото на Васил Левски.

Честотите на Радио “Фокус” са 102.4 MHz за Велико Търново и 100.0 MHz за Свищов. Слушайте ни и в интернет на адрес www.focus-radio.net. Водещ на “Метроном“ е Рени Първанова.