Албена Георгиева, областен управител на Видин: От нас, от младите хора  зависи да преобразим област Видин и това не е поредното клише, а нещо, което ние можем да изпълним със съдържание

 

Албена Георгиева, в интервю за предаването „Чудесата на Северозапада“ по Радио „Фокус“

 

Радио „Фокус“: Какъв според Вас е пътят за възраждане на Видинска област

Албена Георгиева: Когато говорим за развитие, трябва да кажем, че факторите са комплексни – инфраструктура, свързаност, добра жизнена среда, качествено образование, високообразовани специалисти, активно общество, млади хора. Тези фактори не ги подреждам по важност, тъй като всеки един от изброените е от значение и необходимост за развитието на региона ни. И може би сега е моментът да подчертая, че от голямо значение е стабилната и предвидима местна власт и работещия диалог между местната власт и правителството. Тук ще дам за пример финансовата подкрепа на правителството към община Видин, благодарение на която общината изплати част от задълженията си към реалния сектор. Сигурна съм, че сега бизнеса вижда в местната власт сигурен и предвидим партньор. В тази връзка ще цитирам кмета на община Видин Огнян Ценков, който неотдавна в свое интервю каза, че „в момента община Видин изплаща задължения към реалния сектор от 2004г.“ Волята и ангажимента на правителството са от изключителна важност за развитието на региона.

Искам да припомня и още нещо положително, което се случи миналата година – бе променен статута на Свободната безмитна зона на „Индустриална“. По този начин се създават условия за развитие, тъй като вече се дава възможност да се продават на потенциални инвеститори терените, които попадат в обхвата на зоната, което преди промяната на статута не беше възможно да се случва. Действително нашата вече Индустриална зона е изключително атрактивна и перспективна – доста компании от Централна Европа ще се насочват към нея, тъй като редом с възможностите за пътен и железопътен транспорт, река Дунав е изключително атрактивна транспортна връзка. Миналата година се подписа и меморандум за сътрудничество между Община Видин и Национална компания „Индустриални зони“, така че имаме държавната подкрепа и уверение, че към Видин ще бъдат насочвани потенциални инвеститори.

Още нещо важно, което искам да повторя – качественото образование и висококвалифицирани специалисти. Няма как да говорим за развитие на региона, без качествено образование. За това още в края на миналата година казах, че за мен събитието за област Видин за 2017 г. беше именно акредитацията на филиала на Русенския университет във Видин, който беше разкрит, благодарение на съвместните усилия на местната и държавна власт, с участието на гражданското общество и бизнеса. Показателно е това, че интереса към филиала е много голям, което показва колко е бил необходимо това ВУЗ на Видин. Не бих искала да коментирам защо толкова години тази мечта на видинчани не се е реализирала. Но факт е, че след две години ние ще имаме първите специалисти, завършили висшето си образование във Видин, и то в специалности, които са изключително необходими на бизнеса! И пак наблягам на това,че е изключително важна образователната инфраструктура. Предстои ремонт на две видински училища на стойност около 16 млн. лв. и те ще се превърнат в модерни учебни заведения. Много е важна модерната среда и за учителите, и за учениците, и разбира се постоянното увеличение на заплатите,с което правителството се ангажира.

Като млад човек, който е избрал да се реализира в родното си място, се обръщам към младите хора със следното послание – наистина от нас зависи да преобразим област Видин и това не е поредното клише, а нещо, което ние можем да изпълним със съдържание. И ще дам пример с екипа на Областна администрация -Видин, където средната възраст е 40 години, а 1/3 от екипа са на възраст около 30 години – един млад екип от специалисти, които реално работят за възраждането на нашия регион!

 

Радио „Фокус“:  Какви са ремонтите, които се предприемат по републиканската пътна мрежа във Видинска област, ако може да кажете и за това започнаха ли вече процедурите за магистралния път до Видин?

Албена Георгиева: Първо ще започна с изграждането на магистралния път, защото това е процес, който тече от няколко години, изключително сложен и като процедури, и като реално изпълнение. Знаете –  отчуждаване, парцеларни планове, многобройни собственици, сложно трасе, сериозна стойност на проекта, обжалвания, които са предвидени в закона, но забавят процеса. Но пак наблягам на това, че докато трае този процес, се правят и ремонти на пътищата.Припомням, че преди по малко от 2 години, държавата отпусна над 30 млн. лв. за инфраструктура в областта. В момента се изпълняват дългоочакваните за всички жители на област Видин дейности по укрепването и възстановяването на свлачището при 10-ти км на път II-14 Видин – Кула – Връшка чука, на стойност на стойност 2 500 000 лв. Там предстои осъществяването на сложен проект, който предвижда изпълнението на различни строително-монтажните работи, имащи за цел трайното решаване на проблема.  В края на миналата година започна изпълнението на обект: „Превантивен  ремонт  на път III -114  Лом- Сталийска махала – Дондуково – Дреновец – Ружинци – Чупрене,   местност  „Бялата вода „  от км  22+000  до км 43+066 ” с дължина 21.066 км.  Размерът на осигурените средства е 7 999 938.31 лв., като от тях до края на 2017 година бяха усвоени 3 000 000 лв. с ДДС. През 2018 година  изпълнението на обекта продължава, като крайният срок за завършване на обекта е 03.10.2018г. Целта на превантивния ремонт е подобряването на транспортно-експлоатационите качества, носимоспособността  на съществуващата настилка и пътното тяло с цел осигуряване на условия за безопасност на движението на път III -114, който в участъка си от км  22+000  до км 43+066 ще поеме транспортния поток на тежкотоварни МПС при възникване на необходимост от пренасочване на движението от път I-1/E-79/.

Бе извършен и авариен ремонт на мост над река Тополовец” при км 24+900 на път III- 1411 при с. Слана бара, област Видин”, за който ремонт беше осигурено финансиране в размер на 341 537.60 лв с ДДС.  Съоръжението е въведено в експлоатация през 1965 год. и от тогава не са изпълнявани  основни ремонти.

Така, че мога да обобщя Вашия въпрос по следния начин: нашите съграждани трябва да бъдат спокойни, защото магистралния път ще бъде направен, а докато бъде изграден, ще се полагат всички необходими усилия съществуващата инфраструктура да се поддържа.

Радио „Фокус“: Във Видин и Белоградчик се проведоха значими културни събития през летния сезон, свързани с представянето на оперни и балетни постановки на открито. В другите общини също се провеждат различни културни събития. Увеличава ли това туристическия поток в областта и какви са данните за това? Популяризираме ли добре  природно и културно наследство на областта?

Албена Георгиева: Категорично мога да кажа че културния календар на общините в област Видин е изключително богат. Областта има огромен потенциал за развитие на културен туризъм. Всъщност много е важно да говорим за синергия между култура и туризъм. Ненапразно в Европа се обръща такова внимание на културния туризъм, защото развитието на културния туризъм е ключов фактор за увеличение на приходите от туризъм. Област Видин има изключително благоприятни условия за развитието на туризъм – имаме богато културно историческо наследство, запазени исторически паметници, невероятна природа и уникално географско положение и създавайки и културни продукти с висока художествена стойност и съчетавайки всичко това, ние наистина можем да представим на съвременния турист едно неповторимо изживяване. Защото съвременния турист има по високи изисквания – търси цялостно изживяване-да пътува през красиви местности, да се наслади на културни обекти, но и едновременно с това да види красива среда, добро обслужване, да се запознае с местната кухня, и не на последно място да свърже това пътуване с едно неповторимо културно изживяване, каквото всъщност дават двата оперни фестивала. И за  мен като областен управител е най радостно това, че и двата фестивала вече могат да бъдат наречени традиционни. В община Белоградчик за трета поредна година, в община Видин за втора година, двете общини имат прекрасни партньорства с известни културни институции в България, които разнасят славата ни далеч извън пределите на нашата страна, партньорства, които се надграждат и обогатяват с нови и нови участници, с нови различни постановки и с нова публика. А това е особено важно и искам да наблегна,  че една от целите специално на двата фестивала е не само привличане на туристи, но и възпитаване на нова публика. Детските спектакли са прекрасен пример в това отношение, защото култура се възпитава. За да имаме потребности от културни изживявания  за да могат да оценят и да създават, младите поколения трябва от ранна възраст да се възпитават в любов към тази култура и да имат интерес към такова културно изживяване. Държа да подчертая, че двата фестивала за опера и балет се превръщат в емблематични събития  в културния календар на областта. Но Видин има още редица значими фестивали и фолклорни празници, които са изключително зареждащи. Първо защото те са свързани с опазване и предаване на културното наследство, показват идентичността на нашия край, защото ние имаме изключително самобитни фолклорни празници и обичай, носии. За тези фолклорни фестивали също идват гости от различни краища на България. Фестивала Дунавски вълни, в който има съчетание на различни видове изкуства, по нещичко за всяка възрастова група. Мога да кажа, че имаме едно прекрасно фестивално лято в област Видин и смятам, че има за всеки вкус, и всеки да може да се запознае с нещо ново. За мен е важно, че културния ни календар се надгражда и всяка година става все по богат.

Когато се говори за реклама, особено в съвременния свят, никога не можеш да кажеш, че си достигнал върха, защото има изключителна конкуренция в тази област. Всеки регион желае да представи по все по добър начин природните си и културни богатства, наследството си, така, че тук категорично отговорът е отворен – трябва да популяризираме постоянно и да използваме това, което предлага съвремието като технология и възможности, за да вървим напред. И тук искам да представя няколко числа – през 2000 год. Видин е посетен от 15 000 туристи, през 2009г. посетителите на културно-историческите обекти са малко над 44 000, през 2017г. са над 70 000, а за първото шестмесечие на 2018г. – 40 000 посетители в туристическите обекти, над 26 000 са посетили Баба Вида, 10 000 посещения има Епиграфският център. Специално уточнявам, че вторият по посещаемост обект е Епиграфският музей – един нов туристически обект, но уникален за България и това се вижда от интереса на туристите. Миналата седмица, когато във Видин се провеждаше оперния фестивал и парадът на ретро автомобили, само за 4 часа, от 11:00 часа до 15:00 часа, крепостта Баба Вида е посетена от 300 човека.

По отношение на круизния туризъм – всяка година посрещаме много туристи – конкретно за тази година се очаква на видинското пристанище да акостират 256 круизни кораба, което е с 64 повече от акостиралите миналата година. Oчакваме 30 000 туристи да дойдат във Видин с тези кораби.

Анна ЛОЗАНОВА