Албена Георгиева, областен управител на Видин: Трябва да се засили активността на екипите, работещи за предотвратяване на отпадането от образователната система на деца в училищна възраст

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Трябва да се засили активността на екипите, работещи за предотвратяване на отпадането от образователната система на деца в училищна възраст, това заяви Албена Георгиева, областен управител на Видин на провелата се днес среща във връзка с изпълнението на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на ученици, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Тя посочи, че през следващите няколко месеца активно трябва да се подпомогне и засили дейността на екипите за приоритетно обхващане на деца на 5, 6 и 7 години, които е трябвало тази учебна година да постъпят за първи път в училище или детска градина, но не са записани.“Фокусът трябва да бъде и върху деца отпаднали към 1 декември 2019г.. Да се обърне внимание и на  5, 6 и 7 годишните, деца и ученици, които в информационната система фигурира, че са в чужбина, но данните за тях са от септември 2019 г.“, обясни Албена Георгиева. Тя заяви, че само със съвместните усилия на институциите на територията на област Видин, имащи отношение към Механизма, ще има добри резултати при справяне с връщането в образователната система на необхванати или отпаднали от образователната система деца.

На срещата присъстваха заместник областният управител Лъчезар Попиванов, началникът на Регионално управление на образованието – Видин Веселка Асенова, кметове и представители на общините от област Видин, директори на детски градини от областта. Веселка Асенова  представи подробности относно Информационната система за реализация на Механизма, която следва редовно да бъде попълвана. Началникът на Регионално управление на образованието – Видин информира, че кметовете на общините трябва да засилят контрола върху дейността на директорите на общинските детски градини за обхващане на децата в задължителна предучилищна възраст от тяхната територия.

Анна ЛОЗАНОВА