Албена Ралчева, организатор на венчавки в Ритуална зала – Варна: Очакваме бум на сватби на 9-ти и на 19-ти септември

Албена Ралчева, организатор на венчавки в Ритуална зала – Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-жо Ралчева колко брака са били сключени през миналата година във Варна?

Албена Ралчева: През миналата година са сключени около 1500 брака в Ритуалната зала. Определено броят им е по-голям в сравнение с миналата година, с около 120.

Фокус: А от началото на тази година има ли сключени бракове?

Албена Ралчева: С пълна сила работим от 4 януари. Тогава беше първата сватба за годината. В почти всеки ден от седмицата има запитвания за дати.

Фокус: А има ли вече записани двойки за Празника на влюбените – 14 февруари?

Албена Ралчева: Да, вече има записвания. Но обикновено, когато наближи датата, има по-скоро спонтанни предложения за брак. Тогава имаме сватби, които не са планирани. Очакваме бум на записвания седмицата преди 14 февруари. По памет, миналата година имаше 15 брака на тази дата.

Фокус: Много двойки, избират да се венчаят на огледални дати, със съчетания на еднакви числа. Има ли вече записвания за такива през тази година?

Албена Ралчева: Засега няма нещо изключително. Очакваме на 9. 09. 2019 година и на 19.09.2019 година да има повече заявки, както беше на емблематичната дата 18.08. 2018 година. Тогава двете ни зали бяха запълнени. Сключените бракове бяха над 35. Имаше и изнесени ритуали по заведения.

Фокус: Изнесените ритуали стават все по-популярни, но за традиционните обичаи в зала, кой е по-предпочитан от младоженците?

Албена Ралчева: Има моменти, в които определено битовият ритуал надделява, в други – класиката е за предпочитане. Всичко зависи от личните предпочитания на двойките. Еднакво атрактивни са и двата ритуала. Битовият е по-шумен, по-атрактивен, с моменти от типичната българска сватба. Докато класиката има по-съвременно звучене, по-спокойно излъчване, така че всичко е въпрос на предпочитания.

Фокус: А за тази година имали ли сте записвания за „златни сватби“?

Албена Ралчева: Засега нямаме такива заявки, но годината предстои. Ние сме организирали такива ритуали назад във времето. Иначе, определено смесените бракове са вече класика за нас. Все по-обичайно е да венчаваме двойки, в които единият или двамата младоженци са чужденци. Женили сме англичани, германци, има и представители от все по-екзотични държави. Например, миналата година имаше булка, която е египетска гражданка.

Фокус: Наскоро възобновихте и ритула за кръщене, има ли интерес към него?

Албена Ралчева: Да, има интерес и към именуването. Макар и не толкова наситен. Той се прави в зала с децата и техните родители. Получава се интересно за гостите.

Диана СТОЕВА