Александра Янакиева, психолог: Психологията не е професия, а мисия и призвание

Александра Янакиева в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-жо Янакиева, какви са предизвикателствата за младия психолог?

Александра Янакиева: Основното предизвикателство на младия психолог е свързано най-вече с финансовата гледна точка. Първаночакната инвестиция свързана с обучението и образованието е абсолютно невъзвръщаема в началото на кариерата. Ако човек не е достатъчно упорит и не приема професията си за призвание, ще се откаже много бързо от нея. Другото предизвикателство е свързано с това, че малко работодатели дават възможност на младите специалисти да се докажат, а когато вече започнат работа изисква време да се придобие увереност в това, което правят и да се научат да се съхраняват като не се заразяват от емоцията на хората.

Фокус: Какво дава образованието по психология на учащите?

Александра Янакиева: Първото изискване е да навлезеш в професията на психологията като след това човек се учи цял живот. Образованието по тази специалност дава базови умения и знания, среща учащия с успели преподаватели и хора от тази област като те кара да погледнеш към себе си и чрез себе си да разбереш другите. В действителност практиката и срещата с хората и техните съдби те прави професионалист.

Фокус: В коя област на психологията се развивате?

Александра Янакиева: В момента работя като психолог с деца с аутизъм.

Фокус: Трудно ли е да се работи с деца с аутизъм?

Александра Янакиева: Доста интересно е да се работи с деца с аутизъм. Те са по-различни от нас и се нуждаят от това да им помогнем да разберат света. За мен е удоволствие да се докосна до тяхната индивидуалност и да им помогна в до някаква степен както на тях, така и на семействата им.

Фокус: Какво представлява аутизма?

Александра Янакиева: Аутизмът е генерализирано разстройство на развитието. Най-характернито за него е, че засяга социалното функциониране, речта и езика. Поведението на хората с разстройства от аутистичния спектър е необичайно за околните, поради така характерните стереотипни действия. Това е един нормален, но различен начин на функциониране.

Фокус: Какво научавате от децата с аутизъм?

Александра Янакиева: От тях научавам, че светът в който живеем може да бъде много по-цветен. Има по-различни хора от нас и именно прави света и по-интересен. Понякога ние помагаме на децата с аутизъм, а понякога и те ни помагат със своята чиста непринуденост, слънчева енергия и онзи свой неповторим начин на съществуване.

Фокус: Какво е психологията за вас?

Александра Янакиева: За мен психологията не е професия, а е мисия и призвание. Път, по който избрах да вървя и не се разколебах и за минута. Понякога болезнен и трънлив, но винаги носещ удовлетворение в края на работния ден.

Денис НИКИФОРОВ