Александър Александров, Видински съюз на зърнопроизводителите: Затрудненото корабоплаване по река Дунав ограничава търговията с пшеница

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Разговаряме с Александър Александров, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите

Радио „Фокус“: Приключи ли жътвата на пшеницата във видинска област?

Александър Александров: Да, приключи както жътвата на пшеницата, така и тази на рапицата. Преди това приключи жътвата на ечемик. Сега вниманието ни е към пролетниците. Земеделските производители имат малко време да починат, а някои от тях – такива като мен, в момента режат царевица за силаж.

Радио „Фокус“: Какви са добивите, доволни ли сте?

Александър Александров: 560 кг от декар е средният добив от пшеница във Видинска област, каза. Това е добър добив за нашие регион. При рапицата е 280 кг от декар, на места достига и до 300 кг. от декар. При ечемика също имаме добри добиви – 550 кг. от декар. Няма смисъл да изреждам другите култури като третикале и други, от които се сеят малко площи.
Радио „Фокус“: Доволни сте от добивите, а от изкупните цени?
Александър Александров: Изкупната цена на пшеницата тази година в сравнение с предходните години е добра – между 250 лв. и 270 лв. за тон. Но търговията е вяла, затрудненото корабоплаване по река Дунав ограничава търговията с пшеница. Баржите се движат, но заради ниското ниво не са натоварени изцяло. Търговията на пшеница с тежкотоварни автомобили е скъпо, увеличава цената и за това в момента се изчаква отново да тръгне нормално корабоплаването по Дунав. На пристанищата във Варна и Бургас товарят пшеница, но разходите до там са големи. Нашият шанс е само търговията по Дунав. Засилено е търсенето и на ечемик, но при нас количествата са малко.

Радио „Фокус“: Какви са показателите при пшеницата?

Александър Александров:Показателите са добри, но все повече зърнопроизводители се ориентират към производството на фуражна пшеница. Разбира се, трябва да се каже, че колкото по-високи са добивите, толкова качествените показатели са по-ниски. Обяснението е, че разликата в цената между хлебната и фуражната пшеница е малка. Във Видинския регион площите с ечемик са много малко, земеделските производители не проявяват интерес към тази култура заради ниските изкупни цени между 220 лв. и 230 лв. за тон. Болестите по площите, засети с ечемик, се увеличават и това също отказва земеделските производители да залагат площи с тази култура.

Радио „Фокус“: Казвате, че тази година цените са добри.

Александър Александров: Цената на пшеницата е борсова. При нас търговията с пшеница е зависима от Русия и Украйна – това са големите производители и износители на пшеница. До голяма степен цената на пшеницата зависи и от тях. Търгуваме в рамките на Европейския съюз, но има сделки с Близкия изток.Но, сме доволни тази година от цената, по-висока е в сравнение с миналогодишната.

Радио „Фокус“: А какво е състоянието на пролетниците?

Александър Александров: Не е добро. Количеството на валежите е малко, на места е около 10 л. на кв.м. По време на цъфтежа на царевицата и слънчогледа бяха много високи. Засушаването ще се окаже пагубно за пролетниците. Но, липсата на валежи и високите температури ни помогнаха да приберем навреме пшеницата. Така е в земеделието, ако за една култура температурите са добри, при другите означава ниски добиви.
Анна ЛОЗАНОВА