Александър Александров, кмет на Община Ружинци:  Уверен съм, че икономическата ситуация в малките общини може да се промени

Александър Александров, кмет на Община Ружинци, в интервю за предаването „Чудесата на Северозапада“

 

Радио „Фокус“: Успявате ли да се справите с безработицата в общината?

Александър Александров: През тази година по различни социални програми работиха около 350 души. Лошото при тези програми е, че те са временни. По програмата за младежката безработица имахме назначени около 100 души, свърши на 18 юли. 100 човека вече са регистрирани вБюрото по труда. Другата програма „Работа“, която стартира през септември 2017 г. ще свърши на 31 август през тази година. 153-ма души ще останат без работа . Остават само 79 души на работа като лични асистенти до края на годината с опция договорите да им бъдат продължени през новата година. За останалите обаче безработицата продължава. Което отново ще ни постава на първо място в областта по безработица. В момента няма други програми по заетост, по които може да се кандидатства и с които да се опитваме да преодолеем безработицата. Това е проблем, който не може да бъде решен бързо, като ние търсим и други решения. Предстои на заседание на Общинския съвет да бъде разгледано предложение на фирма от Дания за построяването на свинекомплекс в село Дреновец. Първоначално около 18 души ще бъдат назначени на работа в комплекса, но се очаква да се удвои броят на заетите там хора, ще чбъдат назначени след това още хора… Но, това може да се случи след няколко месеца, когато би могло да започне нацзначението на на тези хора. Този проект е за около 10 млн. евро. Това е една крачка, която правим, опитвайки се да се борим срещу безработицата.

Радио „Фокус“: Работи ли се в насока хората да получат образование и да бъдат конкурентни на трудовия пазар?

Александър Александров: Да. Ние участваме в програма между България и Румъния и безработните от общината ще бъдат обучавани като озеленители и ще получат европейски сертификат за квалификация., с който могат да работят навсякъде. В Бело поле през тази година се извършва и обучение на неграмотни и безработни, които нямат завършено основно образование. Работим  в тази насока, защото една голяма част от хората, които са на пазара на труда нямат образование, нямат квалификация и това ги прави неконкуретни на трудовия пазар.

Радио „Фокус“: Това е нещо ново, което правите в общината?

Александър Александров: Да. Виждаме какви са последиците от безработицата и търсим начин за тяхното решение. Това са стъпки, с които искаме да наваксаме пропуснатото. Търсим възможности за изграждане на центрове от семеен тип. Населението в общината е много възрастно, има нужда от такива центрове, а това ще даде възможности за откриване на работни места.

Радио „Фокус“: Има ли резултат от усилията, които полагате за намаляване на безработицата?

Александър Александров: Показателно за тази една годзина, в която имаме временно решение на безработицата е , че намаляват до минимум кражбите. И то не само сред по-възрастните, но и сред по-младите хора. Намаляха до минимум кражбите на дърва, което беше бич за общината ни. През миналата година усилията на горските служители и на полицията бяха насочени към конфискуване на десетки каруци и кубици дърва, но през тази година имаме само 4-ри каруци с бракониерски дърва конфискувани. Ето това е резултатът от нашите усилия – хората са ангажирани с работа, дали за 8 часа или за 4 часа, това не е толкова важно. Но, хората се чустват финансово осигурени, получават средства и не крадат. Те бяха спокойни, когато бяха заети по тези програми. Но, ето, че идва зимата, а ние ги освобождаваме от програмите. През лятото хората търсят различни възможности да спечелят – берат билки, къпини, боровинки, гъби, шипки, глог, трънки предават ги и взимат някакви средства. Но, това е временно решение на техните проблеми. За това въведохме услугата „Топъл обяд“ в нашата община и храним 740 души целогодишно. Обмисляме варианта тази услуга да прерастни в ежедневна – в събота и неделя също да предлагаме топъл обяд на хората. Това е въпрос на организация и това е приоритет на общината. Защото ако не успяваме да осигурим работа за всички, то поне да осигурим храна за да не мизерстват хората.

Радио „Фокус“: Могат ли да се променят нещата в малки общини като Ружинци?

Александър Александров: Могат. Аз съм уверен, че това може да се случи и икономическата ситуация да се промени. Ние кандидатстваме в областта на социалното предприемачества за създаване на цех за картонени изделия, имаме засега проблеми с проекта, имаме някои пропуски, но аз съм уверен, че ще успеем да ги отстраним. Открием ли такъв цех в него ще работят 30-40 души, след година то ще трябва да се самоиздържа. Очакваме и други програми да се отворят. Искаме да създаваме малки предприятия и да ангажираме нашите хора в тях и да имаме трайна заетост на хората. Но, дотогава докато станат и реализираме тези нашщи идеи трябва да имеме възможности да ангажираме хората си в различни социални програми. Без  временната заетост  не можем. Имаме нужда от програми за хората в предпенсионна възраст, над 350 души в общината ни са хора с увреждания и за тях трябва да осигурим и грижи и заетост.

Анна ЛОЗАНОВА