Александър Алексиев: Изложбата „100 кадъра в 100 години футбол в Пазарджик“ акцентира на най-големите успехи на ФК „Хебър“

По повод 100 години от развитието на футбола в Пазарджик бе открита изложба „100 кадъра в 100 години футбол в Пазарджик“.  За най-интересните моменти от нея Радио „Фокус“ потърси за коментар авторът на изложбата – Александър Алексиев.

Фокус: Г-н Алексиев, как се роди идеята за изложбата „100 кадъра в 100 години футбол в Пазарджик“?

Александър Алексиев: Това е една от успешно реализираните идеи за отбелязването на този спортен юбилей.  Тя се роди още миналата година, когато представих 18 идеи за честването на 100-годишнината на футбола в града. Това, което не беше ясно първоначално е, къде ще се състои самата изложба. Исках да бъде в РИМ-Пазарджик  или на стадиона, което също може да се случи. Радостен съм, че тази идея се осъществи като завършек на юбилейната 2018 година. Много други идеи бяха реализирани като юбилейна значка, юбилеен екип, юбилеен мач, който се игра на датата на основаването на първия футболен клуб  „Ботев“ – Пазарджик. Освен това се направи и паметник на Острова, където е било първото игрище на този клуб. Повечето идеи се реализираха и това беше една от тези идеи. Изложбата е експонирана на втория етаж в Регионалния исторически музей в Пазарджик и може да се види безплатно от понеделник до неделя, до 20 януари 2019 година, в работното време на музея.

Фокус: Възможно ли е изложбата да стане постоянна експозиция на стадиона?

Александър Алексиев: Това също е една моя идея, която съм видял от неща, правени в миналото. В „Зоната на здравето“ в Пазарджик преди е имало такъв музей на спорта, не само на футбола, но при един пожар доста от нещата са изгорели и за съжаление са загубени за поколенията. При реконструкцията на стадион „Г. Бенковски“ си мислех, че може да се отдели място, където да бъдат изложени ценни неща от миналото на футболния клуб  – флагчета, купи, снимки, значки. Тя също може да се осъществи.

Фокус: Кои са любимите ви експонати от тази изложба?

Александър Алексиев: Те са най-ценните – първата футболна значка на „Ботев“ от тогавашния Татар Пазарджик, която е от 1926 година. От нея са произведени само 500 броя във Виена. Значката е много качествена, изработката е професионална. Сега цената и варира между 150 и 250 лева на пазара. Другият ценен експонат е един футболен шал. Той е първият с емблемата на клуба. Изработката му е възложена в чужбина, защото в България тогава не са правени такива. Шалът е първият с емблемата на ФК „Хебър“ Пазарджик. Изработен  е, когато „Хебър“ влиза за първи път в А група. Той е в лимитирана серия, произведени са само 50 броя в Италия. На него пише „Форца“ на италиански и „Хебър“ на кирилица и емблемата на отбора.

Фокус: Кой беше най-трудният момент в работата  по изложбата?

Александър Алексиев: Освен малкото време, с което разполагахме, един от трудните моменти при подготовката на изложбата бе подборът на снимките, защото в изложбата са включени само 100, а фондът на клуба включва хиляди. Разполагам с над 1 500 снимки. При срещата ми с ветераните коментирахме защо не са включени някои от тях, но не може всички да бъдат показани. Стремях се да включа най-вече отборни снимки от различни периоди, за да може хората да видят всички играчи и треньорите през различните периоди. Освен това там те са със съответните екипи, които са носели през годините. При колективните снимки избегнахме и личните пристрастия, които съществуват при индивидуалните.

Фокус: Имате ли идея за втора част на тази изложба?

Александър Алексиев: Тя е завършен вариант на периода от 1918 до 2018 година като акцентът е на най-големите успехи на ФК „Хебър“ – трите участия в А група, четвъртфиналите, най-успешните отбори. Това, което следва е, че през следващата година се надявам да завърша и да издам книгата, която пиша за историята на футбола в Пазарджик. В нея ще бъдат включени и други снимки. Вътре ще има статистика и интересни факти. Когато тя бъде завършена снимките от нея ще бъдат качени в он лайн архив. Така всички ще могат да ги разглеждат.  Така можем да допълваме фотоархива, защото се обадиха хора, които искат да предоставят снимки, с които не разполагам. Планираме под снимките да посочим кой ги е предоставил. Ще направим наистина най-богатия он лайн архив за „Хебър“.

Ваня НИКОЛОВА