Александър Алексиев, хералдик: Хералдиката търси безспорни символи, които да пребъдат във времето

Александър Алексиев – секретар и член на управителния съвет на Българското хералдическо и вексиколожко общество, създател на сайт, блог и фейсбук страниците „Старият Пазарджик“ и „Идеи за Пазарджик“, възпитаник на ЕГ „Бертолт Брехт“ – Пазарджик,  както и автор на гербовете на селата Ветрен дол, Варвара, Лозен, Ковачево, Злокучене, Виноградец и Синитово и на знамена на селата Ветрен дол, Ковачево и Синитово за това как се изработва един герб, каква е спецификата на хералдиката като наука и на каква основа се създават емблемите на различните населени места

 

Фокус:  Хералдиката е Вашата страст. Как се насочихте към нея и на какъв принцип се създава един герб?

Александър Алексиев: Хералдиката е наука за гербовете, която за съжаление няма традиции в България и е непозната за мнозинството. Тя се превърна в моя страст, когато станах член на Българското Хералдическо и Вексиколожко общество преди десетина години. При създаването на един герб трябва да се подходи много внимателно и с разбиране, че той се прави веднъж и остава за вековете. Независимо дали става въпрос за човек или населено място, веднъж приет той остава и не може да се сменя при промяна на мнение, желание или обстоятелства. Най-важният и съществен подход е символното мислене, което за жалост липсва и е трудно да бъде обяснен, но все пак ще направя опит. Най-често хората виждат очевидни артефакти в дадено населено място и искат те да присъстват на техния символ. Говоря за църкви, мостове, планини, минерални извори, паметници, сгради и други. За жалост всичко това е преходно. То може да бъде разрушено и забравено и да го няма физически. Именно за това хералдиката търси безспорен символ или символи, които ще пребъдат. Замислете се само в колко от всички над 5 300 населени места има църкви и ако всяко от тях реши да постави църква в герба си, какво би се получило. Същото се отнася и за над 800-те минерални извори,с които се гордее България.

Фокус:  Вие сте автор на гербовете на много населени места. На каква основа създавате емблемите на различните населени места- запознавате се с тяхната история, символите, култовете…или принципът е друг?

Александър Алексиев:  Един герб трябва да бъде уникален и да се разпознава и да не се повтаря. В него не може да има цифри, букви или думи в щита, а именно това искат близо 90% от желаещите герб. Може да се използва говорещ герб или самият символ да идва от името на населеното място или да се потърси легенда за неговото създаване и поминък.Най-важното е разбирането на нуждата от герб. Защото, ако някой иска емблема, правила няма. В нея може да натъпче и над 10 символа и повече от 5 цвята и да получи нещо шарено, което да радва окото. Не изключвам и варианта за голям град да ползва паралелно герб и емблема. Гербът е институционален символ, който би трябвало да стои на всички административни документи, бланки, визитки и кметства на населени места. Емблемата е рекламен символ, който може да популяризира населеното място като туристическа дестинация и с това лого да се изработват сувенири и сайтове. За да се направи герб на дадено населено място, трябва да се запознаеш с неговата история, възникване и етимология на името, както и поминъка на хората в него. Избирането на символ за вечни времена поражда съмнения, дали се избира точния символ и има промяна в осмислянето на личния герб най-често, докато той се завърши, а и художникът, който го рисува, също се нуждае от време.

Фокус: Колко време отнема създаването на един герб?

Александър Алексиев:  Това зависи най-вече от поръчителя. Имаме случаи, в които той може да стане готов в рамките на месец – два и такива, в които дори и 5 години не са достатъчни. Основните причини са две: 1. финансовите средства – хората са склонни да плащат на вноски малки суми, когато става въпрос за изкуство, занаятчийство или творчество и са готови да харчат милиони, когато става въпрос за асфалт, бетон и сгради. 2. Избирането на символ за вечни времена поражда съмнения, дали се избира точния символ и има промяна в осмислянето на личния герб най-често, докато той се завърши, а и художникът, който го рисува, също се нуждае от време.

Фокус: Хералдиката не е само наука, тя е и изкуство …лесно ли се става хералдик и оценен ли е Вашият труд?

Александър Алексиев: Никак не е лесно и не може да се издържаш от това, защото търсенето на гербове не е в приоритетите на българите и кметовете като цяло. Освен това времето, нервите и усилията по направата на един герб, не винаги си струват, ако говорим за неразбиране и многобройни изисквания. Друг момент е, че гербът се прави освен от хералд и от художник и това се отразява и времево и финансово на начинанието. Голяма част от гербовете в област Пазарджик се дължат или на ентусиазъм или на това, че един кмет е видял, че съседното село има герб, и решава, че и той иска.

Албена ЖИЛЕКОВА