Александър Горчев, директор на Археологическия музей във Велики Преслав: Аз съм човек, който не си прави дребни, бакалски сметки, загуби за музея ще има, но за мен са важни хората

Александър Горчев, директор на Археологическия музей във Велики Преслав, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: Г-н Горчев, музеят във Велики Преслав се оказа като че ли прощъпулник за дистанционното обучение, въведено в училищата, във връзка с извънредното положение заради COVID-19 . Още през февруари вие проведохте онлайн урок с едно българско училище в Дъблин. Училище „Азбука“. Разкажете повече за тази инициатива?

Александър Горчев: Археологическият музей във Велики Преслав за първи осъществи такъв онлайн урок. По едно много добро стечение на обстоятелствата имахме контакти с две български училища в Ирландия , като замисляхме и други подобни онлайн връзки по отношение на различни годишнини, свързани с българската история и България изобщо. В случая, в разговор с една от учителките, която преди години беше наш екскурзовод стигнахме до идеята, че когато на децата от българските училища трябва да се предопават уроците за българското средновековие, като най- ярък пример в Първото българско царство можем да посочим Преслав, неговата история, управлението на тримата владетели в столичния период на града и същевременно, използвайки съвременните технологии, да предаваме на живо картина от Археологически музей, която да онагледява историческия разказ. Имахме много голям успех, гледаха ни деца, учители, родители. В продължение на около месец разработихме различни теми. Това се случи малко преди въвеждането на извънредните мерки в Европа и около 100 деца участваха на живо в този онлайн урок. Това е възможност да покажем и да представим българската история пред децата на тези наши сънародници, деца, които  се раждат и израстват извън границите на нашата държава. Този образователен похват силно впечатли децата. Мисля, че успяхме да покажем в много добра светлина нашето историческо минало. Един вид направихме, наистина прощъпулник и сега виждаме, че училищата у нас вече втора седмица провеждат дистанционни часове. Нашият урок беше добре разработен, добре изпълнен и с дълготраен ефект. Това е един от начините, чрез който младите да не се откъсват от компютъра и това да е полезно за тях, а когато едно дете привикне да вижда, да чува полезните неща, това ще му помогне и за в бъдеще, това помага на България, помага и на нас, защото ни мобилизира да търсим всякакви начини да представим нашата история, нашата работа и то по начин, по който да има полза за всички. И най- вече да останем българи.

Фокус: Възможна ли е такава практика и с местните училища?

Александър Горчев: Би могло да бъде. Много съжалявам за тази екстремна ситуация, тъй като веднага след Ирландия ние подготвихме няколко онлайн урока с пет български училища в Италия, в Рим. По стечение на обстоятелствата бях там преди време, сключвах различни споразумения и бяхме подготвили няколко теми. За съжаление, към настоящия момент няма да можем да ги проведем или това ще се случи под друга форма, малко по- сложно технически, отколкото искахме. Но сме готови, и още преди началото на кризата съм обходил училищата в Преслав с предложение да се включим в техните платформи, за да помагаме, да даваме допълнителни знания и да правим по- интересно преподаването на уроците в това кризисно време. Мисля, че подобно взаимодействие е възможно и въпрос на уточняване на подробности как се включваме в общата платформа, в която на живо, децата в определен час да са пред мониторите и да споделят нашия разказ. Имаме възможност и онлайн да пуснем няколко кратки филмчета, които да онагледят развитието на Преслав, създаването на Симеоновата столица. Радваме се, че можем да покажем и Преславското съкровище, откриването му, както и различните хипотези, битуващи в научното пространство.  Тук сме, независимо, че работим в редуциран състав, създадена е организация и винаги има наши колеги, археолози, историци, специалисти, уредници и можем да работим в помощ на образователната система в общината.

Фокус: Музеят обаче е затворен за посетители до второ нареждане?

Александър Горчев:Да, спазвайки разпоредбите, сме предприели тази стъпка. От началото на месец феврари музеят не е спирал да работи, включително събота и неделя. Но, на този етап няма достъп за туристи, както тук, така и до историко-археологическия резерват и информационните центрове „Дворцови комплекс“ и „Златна църква“. Не сме правили изключение до този момент. Очакваме това положение да премине възможно най- скоро и да се върнем към обичайната си дейност. Имаме идеи в процес на осъществяване. Една от тях е училище в музей, с подготовка на учебни помагала, с летни класове и т.н.

Фокус:Как стои музеят в онлайн пространството, какво от културното наследство е достъпно онлайн?

Александър Горчев: Има възможност за виртуална обиколка из старата българска столица. Всеки, който пожелае може да ни последва в социалната мрежа. Мое лично мнение е, че нищо не може да замени живото посещение в музея и живия разказ на добре подготвени екскурзоводи, археолози и историци. Живият разказ, живото докосване от близо до нашето минало остава много по- дълбоки впечатления. Онлайн наблюдението, онлайн уроците са безспорно полезни в тази кризисна среда и в съзвучие с глобалната обстановка.

Фоксус:Още една добра инициатива в профила ви рубриката  „Да научим или да си спомним“?

Александър Горчев: Представяме основно събития, случили се и позабравени от нашата общественост. В навечерието на Трети март отворихме тази страница с непознати факти, личности и събития ,свързани с Велики Преслав и общината във времето от българското Възраждане, времето на национално- освободителното движение. Излязохме извън обхвата на нашия Археологически музей, но имаме такива специалисти.  Идеята ми хрумна въз основа на работата ми вече няколко месеца по подготвка на издаване на албум с архитектурата на Преслав от 1880 година докъм 80-те години на 20-ти век. И в Преслав, и в Шумен има личности, които понякога незаслужено са оставени в сянката на историята и събития, които дават началото на много неща в развитието на българската държава.

Фокус:Какво ще представлява този албум?

Александър Горчев: Идеята е да покажем как се е развивал града, общината, като до старата снимка ще покажем и съвременния изглед. Надявам се, че ще бъде интересен този албум, най- вече за младите. Събрахме доста снимков материал, благодарение на хората, на друг ентусиаст от Велики Преслав, с който работим. Събрали сме материала, прегледали сме повече от 1000 -1500 фотографии на хора, носии, сгради, автомобили и т.н.

Фокус:Как гледате на случващото се сега от позицията на историк, на човек. Пресмятате ли загубите за музея, или има нещо друго, което е по- важно?

Александър Горчев: Аз съм човек, който не си прави дребни, бакалски сметки. За мен са важни хората. Загуби ще има, но ако човек е жив и здрав, всичко се възстановява. От помощ и подкрепа ще има нужда не само индустрията, но и културата и образованието. Без културата и образованието, които са ни е запазили  през годините, няма как да продължим напред. Ще си възстановим икономиката, но ако загубим миналото и интереса към нас като българи, според мен, не ни чака добро бъдеще. Имаме примери от историята, след големите чумни епидемии след 1500 година в Италия, в Европа. Постепенно и бавно животът е влизал в нормални рамки, но това, което е запазено като ценност, като култура, като архитектура и до днес предизвиква интерес. Така, че нека в тази ситуация не забравяме културата, образованието и науката.

Ивелина ИВАНОВА