Александър Дамовски: Ако се стигне до бързо членството на Македония в НАТО, настояването за предсрочни избори от опозицията ще бъде самоубийство

Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: На 11 януари македонският парламент прие с необходимите две трети мнозинство всички конституционни промени, предвидени в Преспанския договор. Официалното наименование на западната ни съседка е Република Северна Македония. Казвам добър вечер на Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД.  Добър вечер, господин Дамовски. Как се чувствате като северномакедонец?

Александър Дамовски: Недейте така. Все още не е официално. Грешка имате. Не е официално прието още името Република Северна Македония. Името ще бъде признато, ще бъде официално, когато  премине гласуването и в гръцкия парламент. До тогава все още съм македонец, не съм северномакедонец.

Водещ: Какви настроения се наблюдават заради новото име?

Александър Дамовски: Не бих казал, че са благоприятни. Това е удар за македонската общественост, за македонските граждани. Това, което изненадва, е равнодушието от страна на македонските граждани, с което се приема тази сделка, направена между Македония и Гърция. Няма сериозни протести, няма сериозен отпор, процесът върви с  „амин“ и сериозна поддръжка от Брюксел и Вашингтон. И както се казва „влакът си върви“, а народът никой не го пита.

Водещ: Има ли бъдеще внесеното в понеделник следобед в две парламентарни комисии искане за допълнителен референдум с въпроса „Дали сте за промяна на името на държавата Македония в държавата Северна Македония“?

Александър Дамовски: Това е една нова инициатива, която днес промени процедурите в парламента. Това всъщност е инициатива за организиране на референдум. След тази инициатива, която е приета в парламента, трябва да се гласува тази така наречена „Инициатива за втори референдум“, като трябва да се вземе решение за събиране на 150 хиляди подписа. Значи, ако имаме 150 хиляди събрани подписа за тази инициатива, то тогава ще може да се проведе референдум. Значи някъде през февруари-март трябва да се организира това събиране на подписите, а след това вече би трябвало да се вземе решението и за провеждане на референдум. Инициаторите вече са формулирали и въпроса за този референдум, а именно: „Дали сте за промяна на името на Република Македония в Република Северна Македония“?

Водещ: Господин Дамовски, ако предположим, че и в Атина ще бъде ратифициран Преспанския договор по подобен маниер на този в Скопие, как по-нататък ще стои въпросът с признаването на новата държава? Ще има ли държави, които няма да я признаят? Например Сърбия, Русия, Китай?

Александър Дамовски: Да. Днес имаме първата реакция на Министерство на външните работи на Русия. От  Москва дойде съобщение по обяд, в което доста меко се заявява, че ще се търси ново разглеждане на този въпрос – според резолюция 845 на ООН,  във връзка с временната спогодба между Македония и Гърция. Така че очевидно ще има някакъв международен отпор на цялата тази сделка в посока  Скопие-Атина-Брюксел-Вашингтон. Но колко ще бъде силен този отпор? Наистина трудно е да се повярва, че може да бъде направено нещо по-сериозно и да бъде променено нещо по този въпрос.

Водещ: Гласуването на конституционните промени в Скопие предпоставя ли скорошно отваряне на границата на Македония с Албания?

Александър Дамовски: Засега няма такива знаци  освен това, което се случва в посока Косово-Албания. Но що се отнася до Македония, няма нерешени въпроси по отношение на границата между Македония и Албания и между Македония и Косово.

Водещ: Да, но като се има предвид, че двигател в ратификацията на Преспанския договор в Скопие са именно албанските партии, благодарение на тях той бе ратифициран, дали няма да се стигне до такъв ход?

Александър Дамовски: Знаете ли, безобразен е целият този политически пазарлък, който се води. Трудно човешкият морал и достойнство могат да го приемат. Но както казах, от целия този политически пазарлък всичко може да се очаква.

Водещ: И понеже премиерът Заев заяви подобни шенгенски намерения и с Гърция за отваряне на границите, но оттам не срещна ентусиазъм, представяте ли си подобна идея да се случи и как?

Александър Дамовски: Знаете ли, за този граничен пункт „Маркова нога“ се говори още от 2000 г. И аз присъствах на тази среща в Преспа, в гръцката част на Преспа, между министрите на външните работи, тогавашните Сашо Димитров и Папандреу.  Още тогава беше обещано, говорим за преди 18 г., беше обещано, че граничният пункт „Маркова нога“ между Македония и Гърция ще бъде отворен. Сега, отново от Гърция имаше инициатива, че пътят ще бъде изграждан. Цялата тази информация приемаме с резерви, но все пак я следим, за да сме подготвени, за това което се крои.

Водещ: Пред какви страхове и предизвикателства е изправена Северна Македония?

Александър Дамовски: Икономическите проблеми, в последните 30 г., са основният нерешен въпрос в Македония – стандартът на живот, заплатите на гражданите, работните места, оцеляването на македонците. Вярвам, че ако това чакано членство в НАТО и ЕС, за съжаление македонският гражданин наистина много вярва и така му е представено всичко – една розова картина на влизане в рая, да – това ще бъдат онези сериозни промени, които Македония чака. Разбира се, ако обърнем другия лист, ако погледнем с друг цвят очила, тогава промените, които правим, ползите, които би имала Македония от членството в ЕС и НАТО, са много по-малки, много по-малко оптимистични. Тогава картината, която ще видим, е продължаване на икономическата агония и невъзможност на македонската икономика да се приближи поне мъничко до някакво средно ниво на ЕС. Анализите на всички изследователски институти показват, че ако сметнем тази икономическа разлика в някакъв определен период от време, в някаква мерна единица, това ще означава някъде около 50 г.

Водещ: Възможни ли са предсрочни парламентарни избори в Македония и при какви условия сега?

Александър Дамовски: Този въпрос беше поставен в последните дни от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ. Те искат да предизвикат невъзможност за провеждане на избори за президент, искат да направят бойкот на президентските избори. Но това е единственото нещо, което им остана, след всичко което направиха със смяната на името и промените в конституцията. Според мен, това е мое лично мнение, опозицията можеше много повече да направи, но те избраха различен отпор, който според мен, е мълчаливо съгласие с всичко, което се случва. И сега тръгнаха към по-радикализирани действия, в смисъл на предизвикване на извънредни парламентарни избори, което в момента е невъзможно, знаейки разпределението на силите в парламента и изобщо ситуацията в Македония. Ако дойде бързо желаното членство в НАТО, това наистина ще бъде самоубийствена крачка на опозицията, ако продължи да настоява за  извънредни парламентарни избори.

Водещ: Странна памет се наблюдава при вашия премиер Заев. Той казва, че македонският език става легитимен във всички европейски институции, а забравя втория ваш език – албанския. Иска да отваря граници с Албания и Гърция, забравя България. Как да си го обясним?

Александър Дамовски: За това трябва да питате вашия премиер и неговите отношения с големия му приятел Зоран Заев. Това са някои недомислици, които се надяваме, че са само грешни крачки, а не политически интриги и недомислици в реализацията на целия този проект, който означава подобряване на междусъседските отношения с България и с Гърция. Тук са направени наистина грешни крачки, в смисъл за равноправие и междусъседско приятелство и предизвикване на чувство за неравноправност, към който и да е от нашите съседи. Но вярвам, че младата македонска дипломация, ако мога така да се изразя, че е млада, ще го реши бързо.

Водещ: Но ние го разчитаме и така, господин Дамовски, че ползва от цялата ситуация това, което му е в изгода на господин Заев?

Александър Дамовски: Разбира се, че може и така да се приеме. И от наша страна това би се разбрало по този начин. Но както казах, да се надявам, че това са само малки грешни стъпки. Но отпорът и схващането към тези грешки на Скопие са съвсем легитимни.

Водещ: Вие докога сте македонец?

Александър Дамовски: Завинаги. До смъртта ми, до смъртта на моите внуци, правнуци и т.н.?

Водещ: А северномакедонец?

Александър Дамовски: Никога.

Цоня Събчева