Александър Дамовски: Ако СДСМ и ДСИ изгубят президентските избори в Македония, задължително през есента ще има предсрочни парламентарни

Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Гръцкият парламент ратифицира в петък договора за името „Северна Македония“ между Атина и Скопие. Поздравленията се разпратиха, денят бе наречен исторически. Исторически бе наречен при подписването и Преспанският договор. Но дали историята няма да бъде „камъчето в обувката“ на отношенията между двете държави? Поканих за анализ главния редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски. Не знам как да ви кажа – поздравления, честито, съболезнования?

Александър Дамовски: Така е. Сигурен съм, че не само вие, но и голяма част от македонските граждани са объркани и не знаят дали да празнуват, дали да запалят свещи. Наистина не е ясно, има много отворени въпроси. Да, исторически ден е. Но да оставим историята да прецени, дали това е било наистина положителен или отрицателен исторически ден.

Водещ: Как в Скопие посрещат ратификацията от Гърция?

Александър Дамовски: Ако говорим за политическия елит, който е на власт, те квалифицираха събитието като голям и успешен исторически проект от началото му, имам предвид от Договора от Преспа, та чак дори до финала – приемането ни в Европейския съюз. Да, има още процедурни въпроси, които трябва да бъдат завършени, но очевидно дилемите са решени, проектът е завършен. Политическият елит се поздравява с този договор, празнува се, изпращат се положителни послания, съобщения за голям успех. Но между другото, веднъж го казах, мисля че пак беше във вашето предаване, горчивината в устата, горчивината в душата, остава.

Водещ: Това ме кара да ви попитам, господин Дамовски, преглътнаха ли и двете страни – Гърция и Македония, всяка по своему, спорния компромис за името?

Александър Дамовски: Да. Тук, разбира се, има различни тълкувания – всеки за своята публика, всеки за своите поддръжници. Всеки го тълкуваше така, както му отговаряше за собствената аудитория, за собствените му привърженици. Това беше лошо прието от другата страна. Но между другото, някак си успяха двата отбора на премиерите Алексис Ципрас и на Зоран Заев да представят нещата като голям исторически успех. Следващите процедури са членството на Македония в НАТО и започване на преговорите за Европейския съюз. Всички знаят, и вие знаете това даже по-добре от нас, какво означава всичко това в смисъл на процедури, изпълнение на критерии, стандарти и т.н., и колко още  пречки стоят пред нас на този път. Всичките тези преговорни глави, които трябва да отвори и да завърши Македония са наистина сериозна реформа, която трябва да се случи в страната. На Македония й предстои да премине през всичките комисии и експертни оценки на ЕС, а вие знаете, че всяка държава-членка на ЕС има право на вето.

Водещ: Дава ли си сметка, според вас, господин Дамовски, Зоран Заев, че шоколадовите бонбони вече свършиха?

Александър Дамовски: Да, мисля че на всички е ясно – и на Ципрас, и на Заев, и на екипите им, че този договор всъщност по някакъв начин е началото на края, не на тяхната политическа кариера, но началото на края на тяхната популярност, на техния мандат по някакъв начин. Изборите в Гърция са през октомври. Там от доста време популярността на Ципрас и на „Сириза“ е паднала по отношение на опозиционния лидер на „Нова демокрация“ Мицотакис. Същото се случва и тук. Първият изпит ще бъде през април с президентските избори в Македония. Ще видим как ще се представи кандидатът на Социалдемократическия съюз, като най-вероятно ще има консенсусен кандидат с албанската управляваща партия ДСИ. Това ще бъде първият изпит, доколкото не се случи това, което иска опозицията – да има извънредни парламентарни избори. Според някои анкети популярността на властта и на Заев пада, а расте популярността на опозицията. Разликата не е толкова голяма, както е в Гърция. Между  другото в Гърция вече са в края на мандата си, изборите там са през октомври месец. А тук само за две години рейтингът на управляващите е драматично паднал сред обществеността.

Водещ: Къде е скрит „дяволът“ в детайлите на Преспанския договор?

Александър Дамовски: Има много детайли, има много скрити тълкувания на параграфите и възможни различни пътища на развитие на тези обвързаности, които са подписани между двете страни. Наистина договорът е много сложен, много неясен, много отворени въпроси, на които през този период всичките отговаряха така, както им беше удобно. Тепърва ще трябва да се види, какво точно означава употребата на Северна Македония, какво означава обвързаност на държавата да промени всичките държавни институции, които са финансирани от бюджета, по новото име Северна Македония, какво означава употребата на прилагателното „македонски“, „македонски народ“. Наистина много са неясните моменти, как всичко това ще бъде променено в близкото бъдеще. Предвиден е период от 5 г., през който всичките тези неща трябва да бъдат приложени и да можем да разберем този странен проект – проект, в който две държави се съгласиха да навлязат в онова нещо, което наричаме основно човешко право никой да не може на никого да нареди как да се самоопредели, да определи своята идентичност, на какъв език да говори, кои са македонци в Македония, кои са македонци в Гърция, какъв език говорят македонците в Гърция, ако приемем това териториално деление в Гърция, където и те имат македонци в северната си част. Един сериозен експерт по международно право нарече този договор  „чудовище“ в правни рамки, особено ако започнем да го разглеждаме параграф по параграф.

Водещ: Господин Дамовски, в Северна Гърция има провинция, която се казва Северна Македония. Какъв механизъм ще може да се създаде за уреждане на спорове около търговски марки, например, табели на автомобили, регистрационни номера?

Александър Дамовски: За регистрациите има прецизни клаузи в Договора от Преспа. Означенията „МК“ и „МКD“ принадлежат на Македония, а в регистрациите на колите на гражданите на Република Македония ще трябва да стои „RNM“ –  Republik of North Makedonia“. Това ще бъде означението на колите. А в предвидения период от 5 г., когато ще трябва да бъдат сменени всичките наши лични документи – паспорти, лични карти и др., периодът от 5 г. е, защото официално вече станахме Република Северна Македония, между другото и официално да бъдат завършени всичките онези болни въпроси за гръцкото общество, а още по-болни за македонското общество.

Водещ: Търговските марки, които съдържат македонска терминология, тях как ще ги решите?

Александър Дамовски: И тук има либерално отношение. Предполагам, че на пазара ще се появи и „македонско вино“ от Македония и „македонско вино“ от Гърция. Ще се появи и „македонско сирене“ от Македония, и „македонско сирене“ от Гърция. Има клаузи в договора да бъдат създадени комисии, експерти, които  да решават тези въпроси.

Водещ: Много е любопитно, какво отражение ще има този договор върху политическия живот в Македония? Докога албанските партии ще подкрепят премиера Зоран Заев? Договорът вече е подписан, албанският е национален език.

Александър Дамовски: Ясна е позицията на най-голямата албанска политическа партия Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети, които са здраво обвързани в момента със Зоран Заев, преговарят за общ кандидат за президент. Но знаем, че тези братства в политиката могат лесно и много бързо могат да бъдат развалени. Знаем, че ДСИ беше в такова братство с ВМРО-ДПМНЕ и не беше проблем след това да се сближи със СДСМ. Според моя информация, ДСИ поддържа редовни контакти и с ВМРО-ДПМНЕ в момента. Така че много лесно може да се случи набързо да има и друга коалиция, за която ДСИ ще бъде коректив за онези, които се занимават с политика във вътрешнополитическия живот на Македония.

Водещ: Кой ще бъдя консенсусния кандидат за президент на Македония? Мохамед Закири?

Александър Дамовски: Не. Той не е кандидат, няма шанс. Разиграват се три имена – Радмила Шекеринска, Оливер Спасовски и Стево Пендаровски. Според коалиционният партньор ДСИ от тези трима, най-вероятно ще бъде Стево Пендаровски. В игра е и името на Денко Малевски като кандидат на ДСИ, като консенсусен кандидат. Проф. Денко Малевски е бивш министър на външните работи. Натискът за него е много личен от Али Ахмети. Но няма все още съгласие от СДСМ.

Водещ: Дали ДСИ ще приеме някой от тези кандидати? Или няма да си държи линията за етнически албанец?

Александър Дамовски: Не. Засега ще се върви с общ кандидат. Най-вероятно ще бъде един от тези, които изброих.

Водещ: Ще бъде македонец?

Александър Дамовски: Македонец, да. Села – председателят на Алианса на албанците заявява че ще издигнат албанец за президент. Партията на Села ще се яви със свой кандидат на президентските избори.

Водещ: Значи вече няма единство в албанците за подкрепа на господин Заев?

Александър Дамовски: Не. Партията на Села е втората най-голяма политическа партия в албанския лагер. Той е наистина голям противник на позицията на ДСИ в албанското политическо тяло.

Водещ: Ще запази ли позиция господин Заев и докога?

Александър Дамовски: Бих казал, преброени са му месеците, да не кажа дните. Всичко зависи от това дали ще има извънредни парламентарни избори сега през април или ще се изчака в близко бъдеще. Много зависи от президентските избори, защото вече е ясно – ако СДСМ и ДСИ изгубят тези избори, задължително през есента ще се проведат извънредни парламентарни избори.

Цоня Събчева